Rusija

Peskov: Na konferenciji u Švajcarskoj može biti iznenađenja

Moskva će tokom predsedavanja asocijacijom isprobati novi format saradnje BRIKS-a sa "partnerskim državama", objasnio je portparol Kremlja
Peskov: Na konferenciji u Švajcarskoj može biti iznenađenja© Photo by Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

Na predstojećoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj moglo bi da bude iznenađenja, poručio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Kako je dodao, i predsednik SAD Džozef Bajden bi mogao da se pojavi na konferenciji.

"Moskva ne isključuje da bi američki predsednik Džozef Bajden ipak mogao da prisustvuje konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, uprkos izjavi Vašingtona da će SAD predstavljati potpredsednica Kamala Haris, rekao je Peskov.

On je objasnio da trenutna situacija u svetu ne može da se poredi sa Kubanskom raketnom krizom, budući da je tada bipolarni sistem bio održiv, a da se danas sve ruši i puca po šavovima. 

Peskov je dodao da se trenutno mnogi zapadni novinari vraćaju u Rusku Federaciju, te da se planira ponovno otvaranje stranih korporacija.

"Bez obzira šta neko priča, to širenje NATO-a ka istoku nije dodalo bezbednost zemljama istočne Evrope, već naprotiv", rekao je Peskov u intervjuu na marginama SPIEF-a.

Moskva će tokom predsedavanja asocijacijom isprobati novi format saradnje BRIKS-a sa "partnerskim državama", dodao je Peskov.

Peskov je naglasio da BRIKS pozdravlja sve, ali da je broj zainteresovanih sada veći nego što organizacija može da primi, pa je jedina alternativa novi režim saradnje sa "partnerskim državama".

image