Rusija

Medvedev: Vreme je da Šolc i Makron odu na smetlište istorije

Izbori za Evropski parlament su pokazali neuspeh politike nemačkog kancelara i francuskog predsednika koji su nauštrb svojih građana podržavali nacističke vlasti u Ukrajini, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije
Medvedev: Vreme je da Šolc i Makron odu na smetlište istorijewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Izbori u evropskom Parlamentu, na kojima su opozicione partije ubedljivo pobedile aktuelne vlasti Francuske i Nemačke pokazale su neuspeh politike nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona kojima je vreme da odu na smetlište istorije, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Iksu.

Prema njegovim rečima, izbori za EP razotkrili su "nesposobnu, idiotsku ekonomsku i migracionu politiku Šolca i Makrona koji podržavaju nacističke vlasti u Ukrajini po cenu života svojih sopstvenih građana".

"Sačekajte i videćete šta će biti dalje. Vreme je za penziju", poručio je Medvedev Šolcu i Makronu.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, u Nemačkoj je konzervativni savez Hrišćansko-demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije osvojio najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament sa osvojenih 29,5 odsto glasova, dok je desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) završila na drugom mestu sa 16,5 odsto, što je za 5,5 odsto više u odnosu na ​​2019. godinu.

SPD kancelara Olafa Šolca zauzela je treće mesto sa 14 odsto, a ako se rezultat održi, to će biti istorijski minimum za stranku.

Što se tiče Francuske, politika predsednika predsednika zemlje Emanuela Makrona pretrpela je krah, a on je to priznao raspuštanjem Narodne skupštine i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, ocenio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

image