Rusija

Lavrov: BRIKS razvija platformu za olakšane transakcije u nacionalnim valutama

Ministri finansija BRIKS-a istražuju mogućnost pokretanja zajedničkog sistema zasnovanog na blokčejn tehnologiji kako bi se olakšale finansijske transakcije
Lavrov: BRIKS razvija platformu za olakšane transakcije u nacionalnim valutama© Alexey Filippov / Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Prioritet BRIKS-a je stvaranje platforme koja će omogućiti državama članicama da obavljaju transakcije u nacionalnim valutama, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je na sastanku ministara spoljnih poslova ekonomskog bloka u Nižnjem Novgorodu u Rusiji naglasio da BRIKS "aktivno radi na sprovođenju odluka sa prošlogodišnjeg samita u Johanesburgu, posebno kada su u pitanju unapređenje međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, razvoj platforme za obračune u nacionalnim valutama u međusobnoj trgovini".

Lavrov je dodao da blok, koji je nedavno prošao kroz proces ekspanzije bez presedana, takođe, pokušava da uskladi okvire interakcije između partnera BRIKS-a.

"Naš dnevni red je obiman i uključuje pitanja koja će direktno uticati na budući svetski poredak zasnovan na pravednim osnovama", rekao je Lavrov.

Ranije ovog meseca, ruski ministar finansija Anton Siluanov otkrio je da ministri finansija BRIKS-a istražuju mogućnost pokretanja zajedničkog sistema zasnovanog na blokčejn tehnologiji kako bi se olakšale finansijske transakcije.

U januaru je šef ruske centralne banke Elvira Nabiulina primetila da je udeo ruskih transakcija u nacionalnim valutama sa drugim zemljama BRIKS-a porastao na 85 odsto – u odnosu na 26 odsto pre dve godine.

Ona je, takođe, otkrila da sve više zemalja sumnja u SVIFT, nakon što su mnoge ruske banke posle početka sukoba u Ukrajini 2022. bile isključene iz belgijskog sistema za razmenu finansijskih poruka.

BRIKS-u, čije su prvobitne članice bile Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, pridružili su se Iran, Etiopija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati početkom 2024.

Dok je Saudijska Arabija dobila zvanični poziv da se pridruži 2023, država bogata naftom još uvek razmišlja o članstvu. Argentina je takođe bila pozvana, ali je odbila ponudu nakon što se njen predsednik Havijer Milej usprotivio tom potezu.

image