Rusija

Počela druga faza vojnih vežbi Rusije i Belorusije s nestrateškim nuklearnim snagama

Cilj vojnih vežbi je da Oružane snage Rusije i Belorusije budu spremne da osiguraju suverenitet i teritorijalni integritet Savezne države, a kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika

U skladu sa odlukom predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, počela je druga faza vežbe nestrateških nuklearnih snaga Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tokom vežbe biće razrađena pitanja zajedničke obuke jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja, navodi se u saopštenju.

"Cilj vežbi je održavanje spremnosti ljudstva i opreme ruskih i beloruskih jedinica nestrateškog nuklearnog naoružanja zarad bezuslovnog obezbeđenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Savezne države", navodi se u saopštenju.

Predsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin su u Minsku razgovarali o vojnim vežbama, rekao je za RIA Novosti beloruski ambasador u Moskvi Dmitrij Krutoj.

Prema njegovim rečima, vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem su odgovor na relevantne "inicijative" Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih zemalja.

Kako je ranije objasnio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o vojnim vežbama raketnih jedinica koje je najavio ruski Generalštab, a u koje uključuju nestrateške nuklearne snage Rusije – one su povezane sa izjavama zapadnih zvaničnika da su spremni da pošalju vojsku u Ukrajinu.

Zapad, kako je Peskov objasnio, "provocira vrtlog napetosti bez presedana", a to zahteva odgovor.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, kada je počela prva faza vežbi - cilj je da Oružane snage Rusije budu spremne da osiguraju suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije. 

image