Rusija

Lavrov sumirao rezultate saveta ministara BRIKS-a: Treba nam reforma globalnog upravljanja

Delegacije koje su prisustvovale savetu su osudile destruktivan karakter trgovinskog protekcionizma SAD i saveznih država, naveo je šef ruske diplomatije
Lavrov sumirao rezultate saveta ministara BRIKS-a: Treba nam reforma globalnog upravljanja© РТ Балкан

Potrebna je reforma postojećeg sistema upravljanja s povećanjem uloge zemalja Globalnog juga, poručio je šef ruske diplomatije na konferenciji za medije, nakon saveta ministara zemalja članica BRIKS-a i zemalja Globalnog juga i istoka koji je održan u Nižnjem Novgorodu.

Prema njegovim rečima, pored deset članica BRIKS-a, sastancima je prisustvovalo još 12 predstavnika država globalne većine, među kojima je su zemlje Azije, Afrike, Latinske Amerike.

Bilo je reči o izazovima koji stoje pred svim država, o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, ulozi država svetke većine u formiranju novog svetskog poretka, naveo je ruski ministar.

"Sve delegacije su pokazale potrebu da se reformiše postojeći sistem globalnog upravljanja, s akcentom na povećanje uloge zemalja Globalnog juga", rekao je Lavrov.

Delegacije koje su prisustvovale savetu su osudile destruktivan karakter trgovinskog protekcionizma SAD i saveznih država, naveo je šef ruske diplomatije.

Nijedna država nije podržala podršku koju Zapad pruža Kijevu, kako bi nastavio da vodi rat protiv Moskve koji je pripreman duži niz godina i ima za cilj da porazi Rusiju na bojnom polju, naveo je ruski ministar.

BRIKS nadmašio Grupu 7

BRIKS obuhvata više od trećine sveta, 45 posto naseljenja zemlje, a prema bruto domaćem proizvodu je već prevazišao G7, naveo je ruski ministar spoljnih poslova.

"Prošle godine, kada je BRIKS brojao svega pet članica, pokazatelji BDP-a su ukazivali da imamo preko 32 posto od sveukupnog BDP-a u svetu", naveo je ruski ministra.

Države BRIKS-a su lokomotiva svetske ekonomije, naveo je Lavrov, pozivajući se na različita istraživanja koja ukazuju da srednji pokazatelj ekonomskog rasta država BRIKS-a suštinski nadmašuje tempo opšte stope svetskog ekonomskog rasta.

Zemlje članice ne žele da zavise od Zapada koji koristi međunarodni valutni fond, Svetsku trgovinsku organizaciju kako bi nametnuo svoje egoistične ciljeve primenom dvojnih standarda, naveo je ruski ministar.

"Svi žele da izbegnu zavisnost od mehanizma kojim rukovode SAD koje zloupotrebljavaju sankcije, koriste pretnje i primoravaju sve i svakoga da se pridruži sankcijama", naveo je Lavrov.

Procesi globalizacije koji su do skora, čini se, ujedinjavali svet, sada se cepaju na regionalne procese koji omogućavaju da države članice zaštite svoje ekonomske i finansijske projekte od hirova i negativnog mešanja od spolja, naveo je ministar.

Usaglašen sporazum o sveobuhvatnoj saradnji Moskve i Teherana

Tekst novog sporazuma o sveobuhvatnoj saradnji Rusije i Irana je u potpunosti usaglašen, izjavio je šef ruske diplomatije.

Kako je ranije objasnio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, "Moskva namerava da dalje razvija odnose sa Teheranom i unapredi pravni okvir saradnje naše dve države", rad na Sveobuhvatnom sporazumu između Rusije i Irana se nastavlja, ali je raspored malo promenjen zbog izbora u Teheranu.

Odnosi Rusije i Irana regulisani su sporazumom o odnosima i saradnji, koji je potpisan 2001. godine i od tada je automatski produžen na pet godina. Međutim, poslednjih godina Moskva i Teheran su se saglasili da dokument ne odgovara višem nivou saradnje, kao ni promenjenoj međunarodnoj situaciji.

Rad na novom dokumentu počeo je 2022. godine. Očekuje se da će dokument odrediti rusko-iranske odnose za naredne godine.

Zapad može da se vrati civilizovanom svetu

Govoreći o odnosima Rusije i Zapada, Lavrov je rekao da je za izgradnju "mosta" neophodno da i suprotna strana poželi isto, kao što su Rusija i Kina izgradile most iznad Amura, "mi našu, oni njihovu polovinu".

Graditi svoju polovu mosta u nadi da će ona nekad nekom biti potreban je uzaludna potrošnja fizičkih i mentalnih snaga, rekao je Lavrov.

"Zapad je podigao zid. Ako želi, neka ga sruši, postavi nove temelje i objasni pod kojim uslovima je spreman da se vrati u civilizovani svet i civilizovani dijalog. Pa ćemo videti", poručio je ruski ministar.

image