Rusija

Lavrov na proširenoj sednici BRIKS-a: Samo udruženi možemo graditi pravednu budućnost sveta

Sve je jači glas zemalja svetske većine, tj. država koje su izvan granica Kolektivnog zapada u Aziji, Africi, na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi i u Karipskim državama, naveo je šef ruske diplomatije na proširenoj sednici "Dijalog BRIKS-a sa zemljama u razvoju" u Nižnjem Novgorodu
Lavrov na proširenoj sednici BRIKS-a: Samo udruženi možemo graditi pravednu budućnost svetawww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Pred našim očima se dešava duboka promena odnosa u svetu u vezi sa formiranjem pravednijeg svetskog poretka sa više centara, koji bi odražavao čitavu paletu kulturne i civilizacijske raznolikosti savremenog sveta, osiguravao prava svakog naroda da sam bira svoju sudbinu i put razvoja, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na proširenoj sednici "Dijalog BRIKS-a sa zemljama u razvoju" u Nižnjem Novgorodu.

Sednici, pored deset država članica, prisustvuju i predstavnici zemalja koje su prijatelji BRIKS-a.

Današnji susret dokazuje da zemlje članice BRIKS-a nastoje da razvijaju odnose sa zainteresovanim zemljama Globalnog juga i istoka i sa zemljama svetske većine kako bi pronašle put za rešenje najaktuelnijih globalnih problema sa kojima se suočavaju apsolutno svi, rekao je Lavrov.

Pojavila se tendencija jačanja glasa svetske većine, tj. država koje su izvan granica Kolektivnog zapada u Aziji, Africi, na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi i u Karipskim državama, naveo je ruski ministar.

"Samo ako udružimo snage možemo zaista efikasno da razvijemo zajedničko viđenje pravedne budućnosti", poručio je Lavrov.

Za to je  potrebno jačanje međudržavnih asocijacija , tj. formata u kojima se delima, a ne rečju realizuju principi ravnopravne saradnje, poručio je Lavrov i naveo da su, pored BRIKS-a to ŠOS, Afrička unija, EAES, ZND, ASEAN, Arapska liga, Savet za saradnju arapskih država zaliva i druge asocijacije.

Mnogi predstavnici ovih asocijacija prisustvuju današnjoj sednici, a kako je Lavrov istakao, "važno je da gradimo kontakte i na regionalnom i na globalnom nivou".

To će pomoći da postepeno i, uz uzajamno poštovanje, harmonizujemo pristupe ka rešenju problema sa kojima se suočava svaka od asocijacija, objasnio je Lavrov.

Jedan od prvih zadataka je da se, u okviru međunarodnog prava i na osnovu kolektivnih odluka, donose rešenja o globalnom pitanju, naglasio je Lavrov i objasnio da će jedino u tom slučaju doneta rešenja biti legitimna i efektivna.

"Taj princip se nalazi i u Povelji UN, ali na žalost, rešenja koje Kolektivni zapad donosi, naročito u sferi, ekonomije, finansija i trgovine, sve češće nisu u skladu sa osnovnim principima Ujedinjenih nacija", primetio je ruski diplomata.

"Naše države imaju uglavnom slično viđenje reformacije sistema multilateralnih institucija kao i Saveta bezbednosti UN, ali i slično viđenje pitanja obnove svetske ekonomije nakon pandemije i dostizanja ciljeva stabilnog razvoja", naglasio je ruski ministar.

Danas će o svemu tome biti više reči, poručio je ministar.

image