Rusija

Dan Rusije – Kako se širom sveta (i svemira) slavio veliki ruski praznik (VIDEO)

Danas ovaj praznik sve više dobija patriotska obeležja i postaje simbol nacionalnog jedinstva i zajedničke odgovornosti za sadašnjost i budućnost zemlje

Danas, 12. juna, obeležavao se Dan Rusije – jedan od najvažnijih državnih praznika u zemlji.

Tokom dana su pristizale čestitke iz celog sveta (ali i svemira), a mnoge države su u čast velikog ruskog praznika osvetlile svoje znamenitosti bojama ruske zastave.

Širom Ruske Federacije, građani svih uzrasta su uživali u proslavama i svečanim događajima.

U Kremlju je predsednik Rusije Vladimir Putin uručio Državne nagrade Ruske Federacije, a glavne proslave su se, naravno, održale u Moskvi na Crvenom trgu.

Podsećamo, prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike usvojio je na ovaj dan 1990. Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije u kojoj se, između ostalog, navodi da je vrhovna vlast Ustava Rusije i njenih zakona uspostavljena širom zemlje.

Do tada su se mnoge republike SSSR-a već proglasile nezavisnost, pa je ovaj dokument usvojen u uslovima kada su republike postajale samostalne jedna za drugom. Važna prekretnica u jačanju ruske državnosti bilo je usvajanje novog naziva zemlje - Ruska Federacija.

Inače, 12. juna Rusija je pored "nezavisnosti" dobila i svog prvog predsednika. Na današnji dan 1991. godine održani su prvi opštenarodni otvoreni predsednički izbori u istoriji zemlje, na kojima je pobedio Boris Jeljcin.

Još 2001. godine, govoreći u Kremlju na prijemu povodom Dana usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Rusije, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je rekao: "Odbrojavanje naše nove istorije počelo je sa ovim dokumentom. Priče o demokratskoj državi zasnovanoj na građanskim slobodama i vladavini prava. A njen glavni smisao su uspeh, prosperitet i blagostanje građana".

Danas Dan Rusije sve više dobija patriotska obeležja i postaje simbol nacionalnog jedinstva i zajedničke odgovornosti za sadašnjost i budućnost zemlje.

  • 12. jun 2024 • 19:58

    19:58

    Zastava Rusije dugačka 50 metara na fasadi Doma omladine u Lugansku

    U čast Dana Rusije u centru Luganska, aktivisti omladinskih organizacija razvili su zastavu dugačku 50 metara na fasadi Doma omladine.

  • 19:54

    Niger slavi Dan Rusije: Stotine motociklista sa zastavama vozili ulicama Nijameja

    U prestonici Nigera održana je manifestacija posvećena Danu Rusije, u okviru koje su se stotine motociklista vozili centralnim ulicama Nijameja, prenose RIA Novosti.

  • 19:29

    Burdž Kalifa u Dubaiju osvetljena u bojama ruske zastave povodom Dana Rusije

  • 17:24

    Vatromet u Vladivostoku u čast Dana Rusije

  • 16:12

    Dodik čestitao Putinu Dan Rusije: Nastavićemo da jačamo prijateljske odnose na obostrano zadovoljstvo

    Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu praznik Dan Rusije i istakao da Republika Srpska posebno ceni to što je Rusija glasala protiv rezolucije o Srebrenici i stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

    Opširnije u zasebnoj vesti.

  • 14:50

    Podignuta zastava ispred muzeja Pobede u Moskvi

    Povodom današnjeg praznika ispred muzeja Pobede u Moskvi na Poklonoj gori je svečano podignuta zastava Ruske Federacije.

    Kako javlja dopisnik TASS-a, svečanoj ceremoniji su prisustvovali Heroji rada i laureati državne nagrade za 2023. godinu, koji su položili cveće ispred spomenika Večne vatre.

  • 14:20

    Ruski piloti ofarbali avione u boje ruske trobojke

    Piloti ruske sportske avijacije osvetlili su krila svojih aviona u boje ruske zastave i za sve u Moskvi priredili blistav spektakl na nebu. 

    "Dragi stanovnici naše velike zemlje! Čestitamo vam praznik! Neka nad našom Otadžbinom bude vedro, mirno nebo, vlada blagostanje i porodična sreća!", poručio je svetski šampion u aero-akrobatici Dmitrij Samohvalov.

  • 14:20

    Čestitka lidera LNR: Mi smo Rusi, znači pobednici smo

    Ruska Federacija ostaje jaka o nepobediva zbog svog naroda, poručio je lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik i čestitao stanovnicima republike Dan Rusije.

    "Na današnji dan naročito osećamo ponos za našu veliku državu, osećamo jedinstvo i zajedništvo svih koji u njoj žive. Ujedinjuje nas iskrena ljubav prema našoj Otadžbini i vera u njenu svetlu budućnost", napisao je Pasečnik na Telegramu.

    Pasečnik je zajedno sa kolegama položio venac na spomenik "Oni su odbranili Otadžbinu", kada je poručio da stanovnici LNR nisu zaboravili heroje koji su se izborili za slobodu regiona u vreme Drugog svetskog rata, i da se gorde zemljacima koji su 2014. godine ustali u zaštitu Luganska".

    "Mi smo Rusi – a to znači da smo pobednici. Srećan praznik, dragi sunarodnici", poručio je Pasečnik.

  • 14:10

    Mišustin čestitao Dan Rusije

    Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin čestitao je Dan Rusije i poručio da "ovaj praznik simbolizuje nezavisnost, nacionalno jedinstvo, solidarnost i patriotizam".

    "Živimo u velikoj zemlji sa hiljadugodišnjom istorijom, jedinstvenim kulturnim nasleđem i vekovnom tradicijom. A njena sadašnjost i budućnost direktno zavise od građanske odgovornosti svakog od nas, želje da doprinesemo razvoju i prosperitetu naše Otadžbine. Uveren sam da ćemo zajedno sačuvati i uvećati moć Otadžbine, ojačati suverenitet i nacionalnu bezbednost, zaštititi slobodu i blagostanje miliona ljudi", navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu Vlade Rusije.

  • 14:09

    I Hersonska oblast slavi

    Vojnici Vojne komande Hersonske oblasti i dobrovoljci Hersonskog regionalnog ogranka Jedinstvene Rusije okupili su se na kontrolnom punktu i čestitaju prolaznicima Dan Rusije, javlja dopisnik RIA Novosti.

    Svaki prolaznik dobio je belo, plavo crvene lente, nalepnice i male zastave.

    "Danas cela naša zemlja proslavlja Dan Rusije, praznik koji simbolizuje moć, veličinu ruske države i jedinstvo višenacionalnog naroda. Praznik koji ujedinjuje građane naše države. Mi iz komande Hersonske oblasti, iskreno čestitamo ljudima svih nacionalnosti i stanovnicima Hersonske oblasti. Želimo mir, napredak i prosperitet našoj Otadžbini – Rusiji", rekao je službenik vojne komande Hersonske oblasti sa kodnim imenom "Svitanje".

image