Rusija

Putin potpisao zakon o restrukturiranju duga Srbije prema Rusiji

Zamenik načelnika Ministarstva finansija Ruske Federacije Vladimir Količov objasnio je da je "potreba za potpisivanjem protokola nastala zbog problema sa plaćanjem u neprijateljskim valutama u sklopu servisiranja dugova Srbije"
Putin potpisao zakon o restrukturiranju duga Srbije prema Rusiji© Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji četiri protokola koji stvaraju pravni osnov za restrukturiranje dugova Srbije prema Rusiji, u skaldu sa nizom međuvladinih sporazuma.

Dokument je postavljen na veb-stranici zvaničnog izdanja pravnih akata.

Naime, protokoli su potpisani u Moskvi 13. novembra 2023. godine i u Beogradu 21. novembra 2023. godine. Oni unose izmene u sporazume o pružanju Srbiji državnih izvoznih kredita od 11. januara 2013. godine i od 19. oktobra 2019. godine, finansijskog kredita od 10. aprila 2013. godine, kao i o izmirenju duga Srbije prema Rusiji prema obavezama bivše Jugoslavije.

Protokolima su formalizovani sporazumi strana o otplati duga Srbije prema Rusiji sa rokom otplate od marta 2022. do marta 2023. godine, sa odloženim plaćanjem bez obračunavanja penala ili bilo koje druge dodatne kamate ukoliko se dug otplati u celosti.

Srpska strana je od 1. septembra 2023. godine ispunila taj uslov. Plaćanja su, po dogovoru dve zemlje, izvršena u ruskim rubljama.

Zamenik načelnika Ministarstva finansija Ruske Federacije Vladimir Količov objasnio je da je "potreba za potpisivanjem protokola nastala zbog problema sa plaćanjem u neprijateljskim valutama u sklopu servisiranja dugova Srbije".

S tim u vezi, stranke su prešle na obračune u rubljama.

Za otplatu od 1. marta 2022. godine do dana potpisivanja protokola, dug Srbije za izvozne kredite iznosio je 102,231 miliona dolara i 1,944 miliona evra, za finansijski kredit 38,33 miliona dolara, za obaveze Jugoslavije do 2,96 miliona dolara.

Protokoli stupaju na snagu od dana prijema poslednjeg pismenog obaveštenja da su strane završile neophodne procedure.

Prethodno su Duma i Savet Federacije odobrili ratifikaciju protokola.

image