Rusija

Putin sa Fidanom: Podržavamo težnju Ankare ka BRIKS-u

Predsednik Rusije se zahvalio ministru spoljnih poslova Turske na doprinosu rešavanju ukrajinske krize
Putin sa Fidanom: Podržavamo težnju Ankare ka BRIKS-uGetty © Anadolu / Contributor

Rusija pozdravlja interesovanje Turske za rad BRIKS-a, rekao je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom i dodao da se nada da će se sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom sastati početkom jula na marginama međunarodnog samita u Astani.

Putin je istakao da će Rusija svakako podržati težnju Ankare ka BRIKS-u i želju da zajedno sa članicama ove organizacije rešava zajedničke zadatke.

Prema rečima ruskog lidera, Moskva sa zadovoljstvom gleda na razvoj odnosa sa Ankarom i njihovu posvećenost rešavanju krize u Ukrajini.

"Sa zahvalnošću primećujemo želju naših turskih prijatelja da doprinesu rešavanju kriznih situacija, uključujući krizu oko Ukrajine", rekao je Putin, zahvaljujući se turskom ministru spoljnih poslova na podršci pregovaračkom procesu.

Fidan je preneo Erdoganove pozdrave Putinu.

"Gospodin predsednik Redžep Tajip Erdogan vam šalje pozdrave koje vam prenosim", rekao je ministar spoljnih poslova Turske.

Putin je takođe objasnio da je smanjenje trgovinskog prometa sa Turskom početkom ove godine posledica prilagođavanja cena robe i izrazio nadu da će se situacija poboljšati u bliskoj budućnosti.

On je takođe dodao da je Erdogan "odigrao značajnu ulogu u zaključivanju sporazuma o žitu", te da nije "Rusija kriva što sporazum, nažalost, nije produžen".

Ruski lider je zatražio od turskog ministra da prenese najlepše pozdrave predsedniku Turske i istakao da se nada da će se sa Erdoganom sastati na marginama Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani tokom 3-4. jula.

Prethodno, ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan izjavio je za "Saut čajna morning post" da bi Turska želela da se pridruži BRIKS i da će to pitanje biti razmatrano na sastanku ministara spoljnih poslova organizacije u Nižnjem Novgorodu.

Prema njegovim rečima, neke evropske države protive se pridruživanju njegove zemlje Evropskoj uniji i zato turske vlasti razmatraju BRIKS kao alternativnu platformu za integracije.

image