Rusija

Antonov za RT o slanju američkog naoružanja "Azovu": Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada

Ruski ambasador u SAD istakao je da američka politika prema Ukrajini i snabdevanju terorističkog "Azova" oružjem zabrinjava, ali i da u istoj meri zabrinjava i politika Vašingtona prema terorizmu, budući da ruskoj ambasadi gotovo svakodnevno stižu preteće poruke i da se na zapadnoj obali pripremaju simpatizeri Kijeva za slanje na istok Evrope
Antonov za RT o slanju američkog naoružanja "Azovu": Ko drugome jamu kopa, sam u nju upadaGetty © Justin Sullivan / Staff

Odluka američkih vlasti da ukinu ograničenja na isporuku američkog oružja ukrajinskom bataljonu "Azov" ne može da izaziva ništa drugo do našeg krajnjeg negodovanje, izjavio je za RT ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, komentarišući jučerašnju odluku SAD. 

Amerikanci su juče, podsetimo, doneli odluku da ponovo dozvole isporuku svog oružja "Azovu", koji se u Rusiji smatra za terorističku organizaciju. Zabrana isporuke oružja ovom bataljonu prvobitno je bila uvedena zbog njihovog neonacizma i sumnji da su kršili ljudska prava. Odluka je zvanično stupila na snagu 2018. godine, a ukinuta je juče.

Ruski ambasador tim povodom kaže da "u ovom slučaju ozbiljno zabrinjava ne samo strategija SAD prema Ukrajini, već i prema borbi protiv terorizma".

"Svedoci smo stalnog porasta terorističke aktivnosti u svetu. Ova strašna pojava truje živote građana u različitim zemljama, a Sjedinjene Države nisu izuzetak. Mogu da potvrdim da ruska ambasada (u SAD) skoro svakodnevno dobija preteće poruke, i ne dobija ih samo rukovodstvo, već i obične diplomate. Užasno je to što američke vlasti svojom rusofobičnom politikom tolerišu takve tendencije", izjavio je diplomata.

Kao primer, Antonov je naveo dalje i da Ruska Federacija zna da se u nekim američkim državama, a pre svega na zapadnoj obali, pripremaju doseljenici iz Ukrajine, i oni koji su prebegli iz Rusije, a simpatišu kijevski režim za slanje na ratište na istok Evrope.

"Malo je verovatno da organizovanje takvih ekstremističkih ćelija ostaje neprimećeno od strane organa za sprovođenje zakona. Međutim, ništa se ne radi povodom toga, uprkos očiglednim rizicima. Podsetićemo (američku) administraciju na staru rusku izreku: 'Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada'", upozorava ruski ambasador. 

Situacija, kako kaže, podseća i na američko mešanje na Bliskom istoku, kada su "američke obaveštajne službe i vojnici više puta, zarad borbe protiv 'zajedničkog neprijatelja', ohrabrivale pojavu oružanih grupa u Avganistanu i Iraku".

"Rezultat su bile užasne pojave poput Islamske države. Pojavili su se milioni izbeglica, uključujući i u Evropi. Krvavi sukobi traju decenijama", zaključio je ruski ambasador. 

image