Rusija

Rusija pokrenula postupak: Istražuje se američko i NATO finansiranje terorizma

Odluka o pokretanju postupka doneta je na zahtev ruskih poslanika Dume, nakon nedavnog terorističkog napada na "Krokus siti" u Moskvi
Rusija pokrenula postupak: Istražuje se američko i NATO finansiranje terorizma© Tanjug/Maksim Konstantinov

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak koji ima za cilj da utvrdi povezanost zvaničnika SAD i NATO-a sa finansiranjem terorista.

Odluka o pokretanju postupka doneta je na zahtev ruskih poslanika Dume, nakon nedavnog terorističkog napada na "Krokus siti" u Moskvi, prenose "RIA Novosti".

Utvrđeno je da su sredstva koja su poslednjih godina dobijana preko komercijalnih organizacija, konkretno, naftne i gasne kompanije "Burisma Holdings", koja posluje u Ukrajini, korišćena za potrebe terorističkih napada po Rusiji, ali i u inostranstvu, i to sve u cilju eliminisanja istaknutih političkih ili drugih javnih ličnosti. 

Do podataka se došlo u saradnji sa stranim obaveštajnim službama, ističe Moskva.

Istražni komitet dodaje da je u toku provera određenih izvora finansiranja, i promet nekoliko miliona američkih dolara, ali i umešanosti pojedinaca iz državnih organa, javnih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja.

Podsetimo, u terorističkom napadu od marta poginulo je preko 140 civila. Moskva je obećala da će pronaći sve one koji su umešani i da će se postarati da budu kažnjeni, bez obzira na to o kome se radi. Ruska strana je, takođe, saopštila da preliminarni podaci istrage ukazuju na to da se iza napada kriju Kijev, Vašington i London.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da je cilj napada bilo izazivanje raskola u ruskom društvu, dok je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev istakao da teroristički napad na Moskvu pokazuje neuspeh ukrajinskih snaga na frontu, koje na ovaj način pokušavaju da kompenzuju nedostatak željenih rezultata u zoni SVO.

image