Rusija

Rusija bi mogla da promeni nuklearnu doktrinu zbog "eskalatornih" poteza SAD

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova odbio je da komentariše kako bi potencijalne izmene mogle da izgledaju, istakavši da nije praksa Moskve da spekuliše o mogućim promenama politike pre nego što se donesu konkretne odluke
Rusija bi mogla da promeni nuklearnu doktrinu zbog "eskalatornih" poteza SADGetty © Anton Petrus

Rusija bi potencijalno mogla da promeni svoju nuklearnu doktrinu ukoliko je "eskalatorni potezi" SAD i njihovih saveznika na to nateraju, upozorio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Obraćajući se novinarima na marginama ministarskog sastanka BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu, Rjabkov je priznao da međunarodna situacija postaje sve "komplikovanija" i da se ne mogu isključiti promene u nuklearnoj doktrini Rusije.

"Izazovi koji rastu zbog neprihvatljivih i eskalatornih poteza SAD i njihovih saveznika u NATO-u nesumnjivo pokreću sveobuhvatno preispitivanje kako se osnovni dokumenti nuklearnog odvraćanja mogu uskladiti sa trenutnim potrebama", rekao je Rjabkov.

On je odbio da opiše kako bi potencijalne izmene mogle izgledati, istakavši da Moskva nema "praksu da unapred otkrije kakve se promene mogu uvesti" pre nego što se donesu konkretne odluke.

Do Rjabkovljevih komentara dolazi ubrzo nakon što je ruski Vladimir Putin ponovio da je stav Moskve da nuklearno oružje predstavlja poslednju opciju. Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) prošle nedelje, ruski predsednik je naglasio da Moskva nikada nije bila ta koja bi prva pribegla agresivnoj nuklearnoj retorici.

Aktuelna ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu atomskog oružja samo u "izuzetnim slučajevima" i trenutna situacija se zapravo ne kvalifikuje kao takva, objasnio je Putin.

Predsednik Rusije je izrazio nadu da neće izbiti sveopšti nuklearni rat, istakavši da bi takav sukob rezultirao "beskonačnim žrtvama" na svim stranama.

On je takođe skrenuo pažnju na sve ratoborniju retoriku i poteze evropskih NATO članica, upozorivši da će one sigurno najviše nastradati u slučaju globalnog nuklearnog sukoba i tvrdeći da im SAD zapravo neće pomoći.

"Evropljani moraju da razmisle: Ako oni sa kojima razmenjujemo takve (nuklearne) udare budu izbrisani, da li bi se Amerikanci uključili u takvu razmenu, na nivou strateškog naoružanja, ili ne? Veoma sumnjam u to", rekao je Putin.

image