Rusija

Nemački energetski gigant "Uniper" obustavio saradnju sa "Gasprom eksportom"

Odluka je doneta nakon što je 7. juna arbitražni sud priznao da "Uniper" ima pravo da raskine ugovor sa ruskom državnom kompanijom
Nemački energetski gigant "Uniper" obustavio saradnju sa "Gasprom eksportom"Getty © picture alliance / Contributor

Nemačka energetska kompanija "Uniper" saopštila je danas da je raskinula dugoročne ugovore sa "Gasprom eksportom" o isporuci gasa iz Rusije, prenose RIA Novosti.

"'Uniper' je danas odlučio da raskine dugoročne ugovore o isporuci gasa iz Rusije i time je pravno okončao dugoročne odnose sa ruskom državnom kompanijom 'Gasprom eksport'", navodi se u saopštenju.

Odluka je doneta nakon što je 7. juna arbitražni sud odlučio da "Uniper" ima pravo da raskine ugovor sa ruskom kompanijom.

"Gasprom eksport" je, inače, obustavio isporuke gasa "Uniperu" od sredine 2022, a mnoge evropske zemlje su, takođe, iste godine izgubile – delimično ili potpuno – gas od "Gasproma".

Na proleće, smanjena je ili obustavljena isporuka gasa u Bugarsku, Poljsku, Finsku, Holandiju, Nemačku i Dansku, a kao razlog su uglavnom navođeni tehnički problemi, ali i nepoštovanje dekreta predsednika Rusije Vladimira Putina o tome da Moskva želi da joj se za gas plaća u rubljama.

Od jeseni 2022, usled sabotaže, prekinuto je i snabdevanje gasom preko glavnog gasovoda - Severnog toka.

Snabdevanje je, takođe, obustavljeno i preko beloruske rute, preko gasovoda "Jamal-Evropa", dok je preko ukrajinske teritorije ono znatno smanjeno, podsećaju RIA Novosti.

image