Rusija

Putin razgovarao s Lukašenkom: Razvoj strateškog partnerstva između dve države

Beloruski lider je tokom razgovora srdačno čestitao Putinu i svim Rusima praznik Dan Rusije
Putin razgovarao s Lukašenkom: Razvoj strateškog partnerstva između dve državewww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom o razvoju strateškog partnerstva između zemalja, saopštila je pres-služba Kremlja.

"Razgovarano je o aktuelnim pitanjima daljeg razvoja rusko-beloruskih odnosa strateškog partnerstva i savezništva, imajući u vidu dogovore postignute kao rezultat pregovora na visokom nivou u Minsku 24. maja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom razgovora, beloruski lider srdačno čestitao Putinu i svim Rusima Dan Rusije.

Putin je ranije izjavio da je odnos sa beloruskim predsednikom zasnovan na interesima naroda Ruske Federacije i Belorusije.

"Predsednik Belorusije i ja se poznajemo dugo i, zaista, naši odnosi su se u različitim vremenima razvijali različito, pošto je odnos zasnovan na fundamentalnim interesima oba naroda, ruskog i beloruskog", kazao je Putin 

Kako je istakao, uvek su na osnovu toga uspevali da pronađu rešenja i za najsloženija pitanja na koja nema jednostavnih odgovora.

Širom zemlje danas se obeležava Dan Rusije – jedan od najvažnijih državnih praznika u zemlji, koji simbolizuje rođenje moderne ruske države, suverenitet i prosperitet zemlje.

Svake godine održavaju se proslave, ujedinjujući milione Rusa iz različitih gradova.

image