Rusija

Lavrov sa šefom kubanske diplomatije: Pretnja oživljavanja nacizma postoji zbog američke politike

Šef ruske diplomatije je naveo da su da su ultraradikalna osećanja prisutna i u nekim zemljama Evropske unije, koje su, prema izjavama iz Brisela – "uzor demokratije"
Lavrov sa šefom kubanske diplomatije: Pretnja oživljavanja nacizma postoji zbog američke politike© Кристина Кормилицына / РИА Новости

Pretnja oživljavanja nacizma u svetu postoji kao rezultat politike Sjedinjenih Država i njenih evropskih saveznika, podstičući ultraradikalna osećanja, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, na sastanku sa šefom kubanske diplomatije Brunom Rodrigezom Pariljom u Moskvi.

Na početku sastanka, ruski ministar je zahvalio Havani na saradnji po pitanjima očuvanja istorijskog sećanja, sprečavanja i oživljavanja nacizma.

"Opasnost od takvog razvoja događaja, nažalost, postoji kao rezultat politike Sjedinjenih Država i njenih evropskih saveznika, koji na sve moguće načine pokušavaju da razbiju nacionalistička ultraradikalna i iskrena neonacistička osećanja, uključujući u Ukrajini, koja se koristi za rat protiv Ruske Federacije", naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da su takva osećanja prisutna i u nekim zemljama Evropske unije, koje su, prema izjavama iz Brisela – "uzor demokratije".  

On je dodao da Rusija podržava isključenje Kube sa američke liste državnih sponzora terorizma.

"Situacija kada Sjedinjene Američke Države uključuju Kubu na listu sponzora terorizma, ali istovremeno nastoje da održe hegemoniju u svetu 'metodama terorizma' je anomalija", ocenio je Lavrov.

Lavrov je naglasio da je Rusija zahvalna  kubanskim prijateljima na njihovom principijelnom stavu o situaciji oko Ukrajine, jer je "Havana od samog početka dala realnu ocenu onoga što se dešavalo, navodeći apsolutno tačne, istinite razloge za ono što je Zapad pripremao dugi niz godina".

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć Kubi svojim kubanskim prijateljima, uključujući u vezi sa prirodnim katastrofama, posledicama zaraze korona virusom i u vezi sa oštro negativnim efektom nezakonitog embarga koji su SAD uvele.

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodrigez Parilja izjavio je da interakcija unutar grupe BRIKS otvara nove mogućnosti na globalnom nivou za njene učesnike i zahvalio ruskoj strani na pozivu na događaje BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu. 

"Moram da napomenem da je odličan nivo organizacije i da u ovoj grupi radimo veoma pažljivo i uvek pokušavamo da iskoristimo sve mogućnosti koje postoje za saradnju sa BRIKS grupom. Verujemo da rad u grupi otvara nove mogućnosti na globalnom nivou", naveo je kubanski ministar.

Sastanak ministara spoljnih poslova BRIKS-a održan je u Nižnjem Novgorodu od 10. do 11. juna.

Ovo je prvi sastanak šefova diplomatskih resora zemalja BRIKS-a nakon proširenja asocijacije, kojem su prisustvovali i šefovi ministarstava spoljnih poslova niza zemalja koje nisu uključene u ovu asocijaciju.

image