Rusija

Brodovi ruske Severne flote stigli u Havanu

Iako Vašington ne vidi pretnju u predstojećoj poseti ruskih brodova kubanskoj luci, ipak je poslao svoje brodove da "špijuniraju Ruse"

Pomorska udarna grupa Severne flote koju čine nuklearna podmornica "Kazanj" i fregata "Admiral Gorškov" uplovila je u luku u Havani nakon što su završene vežbe upotrebe preciznog oružja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

U luku je uplovio i spasilački tegljač "Nikolaj Čiker". S fregate "Admiral Gorškov" ispaljeni su plotuni u znak pozdrava.

U luci u Havani održaće se dve svečane ceremonije u znak dobrodošlice ruskim brodovima, odvojeno za fregatu i podmornicu.

Fregata će biti otvorena za posetioce od 13. do 15. juna.

Ratna fregata i podmornica, deo pomorske grupe koja je stigla do Kube, na putu ka karipskoj ostrvskoj državi izvele su vežbe upotrebe visokopreciznog raketnog naoružanja u Atlantskom okeanu na udaljenosti od preko 600 kilometara.

Prethodno, Sjedinjene Američke Države poslale su brodove da špijuniraju grupu brodova ruske mornarice koji su krenuli ka Havani, javlja Si-Bi-Es, pozivajući se na zvaničnike.

Vašington ne vidi pretnju u predstojećoj poseti ruskih brodova kubanskoj luci, ali su, uprkos tome, "američki brodovi poslati da špijuniraju Ruse".

Bela kuća: Pažljivo pratimo ruske brodove kod obala Kube

Sjedinjene Američke Države prate posetu vojnih brodova Severne flote Rusije kubanskoj luci Havana, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"Pažljivo to pratimo. Videćemo kako će se to odvijati. Videli smo slično i ranije, čekamo šta će biti nadalje", saopštio je Salivan novinarima u avionu američkog lidera Džozefa Bajdena na putu za Italiju koji će učestvovati na samitu G7.

Prema njegovim rečima, ovakvi manevri ruskih vojnih brodova obavljani su i ranije za vreme različitih administracija SAD.

image