Rusija

Rusija: NATO širi laži o "ruskoj agresiji", ne planiramo invaziju

Severnoatlantska alijansa je ta koja se dugo spremala za potencijalni oružani sukob sa Rusijom, izjavila je Zaharova i ukazala na zvanične dokumente NATO-a u kojima je Moskva označena kao neprijatelj
Rusija: NATO širi laži o "ruskoj agresiji", ne planiramo invazijuwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

NATO pojačava propagandnu retoriku prema Rusiji, zvaničnici Alijanse i rukovodstva zemalja članica ne prestaju da pričaju o pretnji ruskog napada na baltičke države i Poljsku u narednih nekoliko godina i potrebi da se pripreme za odbijanje tog napada, ukazala je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

Međutim, Rusija nije imala i nema nikakve agresivne planove u odnosu na NATO, a provokativne izjave zapadnih zvaničnika imaju za cilj indoktrinaciju stanovništva koje ne bi smelo da kritikuje neograničeno povećanje vojnih izdataka, naglasila je Zaharova.

Severnoatlantska alijansa je ta koja se dugo spremala za potencijalni oružani sukob sa Rusijom, navela je Zaharova.

"U Strateškom konceptu iz 2022, naša zemlja je proglašena za 'najznačajniju i najdirektniju pretnju bezbednosti država članica NATO-a, kao i miru i stabilnosti u evroatlantskom regionu'", navela je Zaharova.

NATO, kako kaže, stalno razrađuje moguće opcije za sukob sa Rusijom i testira logističke rute za prebacivanje trupa i oružja preko Atlantika na 'istočni bok'.

U scenariju najvećih manevara od kraja Hladnog rata – "Steadfast defender 2024" – koji su trajali od 22. januara do 31. maja ove godine, prvi put se kao neprijatelj pojavila ne fiktivna država, već konkretno Rusija, ukazala je ruska zvaničnica.

"Još jednom naglašavamo da Rusija nije imala i nema nikakve agresivne planove prema NATO-u i njegovim zemljama članicama", ponovila je ona i objasnila:

"Provokativne izjave zapadnih političara i vojnih zvaničnika o fiktivnoj 'pretnji sa istoka' imaju za cilj indoktrinaciju stanovništva kako bi se isključile bilo kakve kritike u vezi sa neograničenim povećanjem vojnih izdataka."

Francuske vlasti da se pozabave problemima u svojoj kući

Francuska se sve više uključuje u oružani sukob u Ukrajini, dosledno pomera "crvene linije" i čini mogućim direktan sukob sa Rusijom koji nosi nepredvidive posledice po bezbednost u Evropi i svetu, ukazala je Marija Zaharova.

Moskva primećuje najnovije ratoborne izjave i planove zvaničnog Pariza u kontekstu sukoba u Ukrajini, navela je Zaharova.

Kako je najavljeno, Francuska će prepustiti kijevskom režimu lovce "miraž 2000", obezbediće obuku ukrajinskih pilota i mehaničara, a dala je i zeleno svetlo za upotrebu francuskog oružja za napade na ruske regione, podsetila je Zaharova.

Pritom, uzima se u obzir i slanje francuske vojske u Ukrajinu, a, ako je verovati pojedinim medijima, Francuzi čak pokušavaju da formiraju neku vrstu koalicije od zemalja NATO-a u tu svrhu, navela je Zaharova.

Agresivna retorika francuskih vlasti naročito neprikladno zvuči u trenutku kada se u Francuskoj održavaju komemorativni događaji povodom 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, istakla je ruska zvaničnica.

"Dok su raširenih ruku dočekivali vođu ukrajinske klike, zapadni lideri su odlučili da prećute činjenicu da su se u redovima Vermahta u Francuskoj, kako su potvrdili francuski istoričari, ukrajinski kolaboracionisti borili rame uz rame sa nacistima", naglasila je Zaharova. 

Pokušaji Pariza da opravda svoje nepromišljene postupke i pokaže da, navodno, ne želi dalju eskalaciju ukrajinske krize izgledaju bespomoćno, navela je Zaharova i stakla da Moskva na to gleda drugačije.

Francuska se sve više uključuje u oružani sukob u Ukrajini, rekla je ona.

"Treba li to francuskim građanima? Jesu li francuski vojnici spremni da ginu za interese Vašingtona i Londona, koji su im tuđi i koji su Ukrajinu pretvorili u instrument borbe protiv Rusije? Duboko sumnjam u ovo", rekla je Zaharova.

Rezultati izbora za Evropski parlament, poražavajući za Emanuela Makrona i njegovu stranku, jasno su pokazali da većina Francuza ne podržava njegovu politiku, naglasila je ruska zvaničnica.

Francuskim vlastima bi bilo bolje da se, umesto da zastrašuju društvo fiktivnom pretnjom iz Rusije i da guraju Evropu u rat, pozabave problemima kod kuće i razmisle o dugoročno nerešenim problemima u privredi, bezbednosti i migracijama, poručila je Zaharova.

image