Rusija

Fon der Lajen preti: Zajam G7 Ukrajini od zamrznute ruske imovine znak da Putin neće pobediti

Članice G7 dogovorile zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine
Fon der Lajen preti: Zajam G7 Ukrajini od zamrznute ruske imovine znak da Putin neće pobediti© Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Sporazumom G7 o korišćenju profita zamrznute ruske imovine šaljemo snažan signal Ukrajini da ćemo je podržavati u borbi za slobodu onoliko dugo koliko je potrebno, ali i znak za ruskog predsednika Vladimira Putina da ne može da pobedi, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je istakla da će sve zemlje G7 doprineti paketu zajma Ukrajini u vrednosti od oko 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine, kao i da ministri sada razmatraju detalje sporazuma, prenosi Ansa.

"Već postoji pomoć EU od 50 milijardi evra i pomoć SAD od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, a sada je dodat paket G7 od 50 milijardi dolara", saopštila je predsednica EK.

Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da sporazumom G7 o korišćenju profita zamrznute ruske pokazuju da "bogate industrijske države ostaju posvećene Ukrajini i dve godine od početka rata".

"Ovo je veoma jasna posvećenost koja treba da ohrabri Ukrajince da urade šta je potrebno da brane svoju nezavisnost i suverenitet", rekao je Šolc, prenosi Rojters.

On je dodao da je dogovor "jasan signal" Vladimiru Putinu i ocenio da je njegov plan da sačeka da prestane podrška međunarodne zajednice za Ukrajinu propao.

"Ovo je veoma istorijski korak koji pravimo danas", poručio je Šolc.

Samit G7 otvoren je danas u mestu Borgo Enjacija, u južnoj Italiji, dogovorom lidera o zajmu za Ukrajinu od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine.

Podsećamo da su na početku sukoba u Ukrajini, SAD i njihovi zapadni saveznici zamrznuli 300 milijardi dolara vrednu rusku imovinu. Pretežan deo zamrznute ruske imovine se nalazi u EU, dok SAD drže samo mali deo.

Nakon što je Evropska unija odobrila korišćenje prihoda od zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije za pomoć Kijevu, predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao ukaz o proceduri za nadoknadu štete koja je naneta Ruskoj Federaciji i Centralnoj banci delovanjem Sjedinjenih Država.

Zamrznutu imovinu Moskva ne može da koristi, ali ona i dalje pripada Rusiji.

image