Svet

"Global tajms": Zaplenom ruske državne imovine SAD podrivaju međunarodni finansijski poredak

Kako je upozorila predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, ova zaplena će imati nesaglediive posledice. Američki političari verovatno će prećuti ovo upozorenje
"Global tajms": Zaplenom ruske državne imovine SAD podrivaju međunarodni finansijski poredakGetty © Chung Sung-Jun

Prestavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se ovlašćuje izvršna vlast da zapleni zamrznutu rusku imovinu, a za njega su glasale obe partije, i demokrate i republikaci, sa 360 glasa "za" i 58 protiv.

Ako ovaj zakon stupi na snagu, to će predstavljati katastrofalan presedan, piše kineski "Global tajms".

Predlog zakona je sada upućen Senatu, tako da SAD i još imaju šansu da izbegnu eskalaciju sukoba. Zakon moraju da usvoje i Predstavnički dom i Senat, a zatim ga potpisuje predsednik SAD. Treba da se nadamo da će američki političari sačuvati stratešku trezvenost i da će zaštititi postojeći finansijski poredak, navodi medij blizak Komunističkoj partiji Kine.

Zapadne zemlje su uvele sankcije Rusiji posle februara 2022. godine, kojima je zamrznuta i državna i privatna imovina. Prema Rojtersu, više od 288 milijardi dolara ruske imovine nalazi se u EU i Australiji, od čega je 217 milijardi dolara u EU, uglavnom u Belgiji.

Pretežan deo zamrznute ruske imovine se nalazi u EU, dok SAD drže samo mali deo. Međutim, Vašington je veoma agresivno zahtevao da se zamrznuta ruska imovina iskoristi za "obnovu Ukrajine".

Verovatno su političke elite u Vašingtonu svesne da odluka o zapleni ruske imovine potpokava međunarodne finansije, ali ipak podržavaju ove radikalne mere. Možda oni imaju iluziju da će SAD zbog toga pretrpeti samo manju štetu. Trebalo bi da se probude iz ovih snova, navodi "Global tajms".

Umesto da se time reši problem rusko-ukrajinskog sukoba, konfiskacija će samo pogoršati situaciju, što će imati nepredvidive posledice po međunarodni finansijski sistem. Kako je preneo "Politiko", govoreći u Savetu za spoljne poslove u sredu, predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je izjavila da bi zaplena oko 260 milijardi dolara ruske imovine, koja je trenutno zamrznuta u Evropi, potkopala međunarodnu vladavinu prava sa nesagledivim posledicama.

"Prelazak sa zamrzavanja imovine na konfiskaciju treba pažljivo razmotriti", dodala je Lagardova.

Ovo upozorenje zaslužuje pažnju najviših američkih zvaničnika, ali, nažalost, oni će verovatno, kao i obično, ostati ravnodušni. SAD, koje imaju najveće koristi od trenutnog međunarodnog poretka, podrivaju međunarodnu vladavinu zakona i reda.

Ovakvo ponašanje će imati negativan uticaj na globalni finansijski sistem, što će rezultirati finansijskim ratovima. Američka ekonomija će u tome pretrpeti gubitke, sa značajnim efektom prelivanja na globalni međunarodni sistem.

Neki političari raspravljaju o blažim merama, kao što je korišćenje profita ili kamata zarađenih od imovine kako da bi "pomogli Ukrajini". Treba primetiti da i ovakve mere podrivaju međunarodnu vladavinu prava.

Bez obzira na to kakva opravdanja za svoje poteze izmišlja Zapad, jednostrane sankcije ne mogu da reše problem.

Ukoliko zapadne zemlje zaplene rusku imovinu, ova sredstva neće biti korišćena za unapređenje mira, već jednino za izazivanje novih finansijskih sukoba. Na kraju, zaključuje "Global tajms", ova sredstva će završiti u američkim vojnim kompanijama.

image