Svet

Upozorenje iz Brisela: Zaplena ruskog novca mogla bi da razori globalni finansijski sistem

Briselu je potreban "mehanizam za hitne slučajeve" u slučaju da im se obije o glavu plan da se Kijev finansira ruskim novcem, upozorava zvaničnik EU
Upozorenje iz Brisela: Zaplena ruskog novca mogla bi da razori globalni finansijski sistemGetty © Catherine Falls Commercial

Čitav globalni finansijski sistem mogao bi biti ugrožen ako "Juroklir", glavna klirinška kuća EU koja drži stotine milijardi zamrznutog ruskog novca, bude tužena zbog korišćenja tog novca za finansiranje Kijeva, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik bloka. Brisel bi u tom slučaju trebalo da zadrži tranšu gotovine kao "bezbednosni tampon", posavetovao je zvaničnik.

Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara u vlasništvu Ruske centralne banke od početka sukoba u Ukrajini pre dve godine. "Juroklir" sa sedištem u Briselu drži oko 191 milijardu evra (205 milijardi dolara) imovine, a EU navodno radi na tome da do jula Kijevu pošalje prvu tranšu od oko tri milijarde evra profita ostvarenog od ruske imovine.

Ukoliko Zapad nastavi sa eksproprijacijom sredstava, Ruska centralna banka će verovatno zapleniti oko 33 milijarde evra "Juroklirovog" novca koji se nalazi u nacionalnom depozitu hartija od vrednosti u Moskvi, rekao je zvaničnik. Rusija bi takođe mogla da podnese tužbu i zapleni gotovinu "Juroklira" iz poslovnica u Hongkongu i Dubaiju.

Brisel će morati da "obezbedi da ne dođe do narušavanja finansijske stabilnosti", rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik EU. "Onog trenutka kada se rat završi i sva poravnanja budu postignuta, sav novac koji je privremeno zadržan takođe će biti prebačen u Ukrajinu. Potreban nam je značajan iznos u 'Jurokliru'... jer će se 'Juroklir' suočiti sa mnogo potraživanja".

Moskva je više puta upozoravala da će odgovoriti na isti način ako Zapad konfiskuje rusku imovinu. Ministarstvo finansija saopštilo je prošlog meseca da će zapadne države i kompanije koje i dalje posluju Rusiji biti ugrožene ako se zamrznuta sredstva iskoriste.

Ako zapadne banke počnu da tuže "Juroklir" zbog gubitka svog novca uloženog u Rusiju, "Juroklir" bi mogao da bude "potpuno ispražnjen".

"Juroklir banka" može da se pohvali sa preko 37 biliona evra u aktivi na čuvanju na globalnom nivou, ali ako ostane bez likvidnosti zbog niza tužbi belgijska centralna banka bi mogla da bude primorana da povuče svoju dozvolu, što bi izazvalo globalnu finansijsku krizu, upozorio je zvaničnik.

Određeni broj zapadnih zemalja i dalje je podeljen oko eksproprijacije zamrznutih sredstava Rusije za pomoć Ukrajini. Dok SAD i Velika Britanija podržavaju direktnu zaplenu imovine, neke zemlje članice EU, uključujući Francusku i Nemačku, nedavno su upozorile da bi taj potez mogao negativno da utiče na finansijsku stabilnost i naruši poverenje u status evra kao rezervne valute.

image