Svet

Francuski političar: Korišćenje ruske imovine je nezakonito i glupo

Zapad čeka da to isto uradi Rusija kako bi rekao: 'Vidi kako su Rusi zli', a to će biti još jedan razlog za napad na njih i uvođenje sankcija, ocenjuje lider francuske partije "Patriote"
Francuski političar: Korišćenje ruske imovine je nezakonito i glupoGetty © Denis Thaust/SOPA Images/LightRocket

Korišćenje zamrznutih sredstava Ruske Federacije u EU je nezakonito i glupo, jer Rusija ima više zapadnih sredstava, izjavio je lider francuske partije "Patriote" i kandidat za Evropski parlament Florijan Filipo.

"To je nezakonito i glupo, pošto Rusija ovde ima više zapadne imovine nego ruske, uključujući mnoge francuske. Ako to urade, mislim da će Rusija učiniti isto. To će biti rat", kazao je Filipo u intervjuu za "RIA Novosti".

On je napomenuo da bi to moglo da se iskoristi da se Rusija isprovocira na uzvratne mere, a zatim da se okrivi. 

"Očigledno je to glupost, ali to svi čekaju. Zapad čeka da to isto uradi Rusija kako bi rekao: 'Vidi kako su Rusi zli', a to će biti još jedan razlog za napad na njih i uvođenje sankcija", dodao je političar.

Prema njegovim rečima, zaplena zamrznute ruske imovine biće katastrofalan signal za investitore i da niko više neće hteti da ulaže u zapadne zemlje.

"To će takođe poslati katastrofalnu poruku svim globalnim investitorima: 'Ulažite u nas, ali ako jednog dana budemo u ratu, mi ćemo vam oduzeti imovinu'. I niko drugi neće ulagati", zaključio je Filipo.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je "zaplena zamrznute ruske imovine u EU i njihovo korišćenje za finansiranje Ukrajine u suprotnosti sa međunarodnim pravom, a početak takve diskusije će oslabiti EU". 

Istovremeno je napomenuo da Francuska u potpunosti podržava predlog da se uvede porez na dobit od zamrznute ruske imovine, koji će iznositi od tri do pet milijardi evra godišnje.

image