Rusija

Gruzijska nacionalna legija proglašena za terorističku organizaciju u Rusiji

Pripadnici legije učestvuju u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine, uključeni su u organizovanje sabotaža i terorističkih napada na teritoriji Rusije, mučenju ruskih vojnika i ubijanju civila, precizirala je Federalna služba bezbednosti RF
Gruzijska nacionalna legija proglašena za terorističku organizaciju u Rusijiwww.globallookpress.com © Sergii Kharchenko/ZUMAPRESS.com

Na osnovu dokaza koje je prikupila Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije, Južni okružni vojni sud priznao je paravojnu formaciju "Gruzijska nacionalna legija" kao terorističku organizaciju.

"U skladu sa ovom odlukom i zakonom o borbi protiv terorizma formacija je uključena u Jedinstvenu saveznu listu organizacija, koje su priznate kao terorističke i njene aktivnosti su zabranjene na teritoriji Rusije", navodi se u saopštenju FSB-a.

Teroristička organizacija je formirana 2014. godine pod patronatom Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, precizira ruska služba i dodaje da je trenutno Gruzijska nacionalna legija najveća oružana formacija regrutovana na nacionalnoj osnovi.

"Pripadnici legije učestvuju u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine, a takođe su uključeni u organizovanje sabotaža i terorističkih napada na teritoriji Rusije, mučenju pripadnika Oružanih snaga Rusije i ubijanju civila", navodi se u saopštenju FSB-a.

Upravo zbog toga se krivična dela legije i njihovih saučesnika kvalifikuju kao akcije terorističke prirode, preciziraju u FSB-u.

Ruska služba trenutno nastavlja da identifikuje i suzbija pretnje državnoj bezbednosti koje potiču od pripadnika terorističke organizacije "Gruzijska nacionalna legija".

image