Rusija

Putin izneo uslove za pregovore: Povlačenje Ukrajinaca iz novih regiona, odustajanje od NATO-a

U ovom slučaju Rusija će garantovati nesmetan izlazak ukrajinskih snaga sa teritorije ovih regiona

Do prekida vatre u Ukrajini će doći u onom trenutku kada Ukrajina potpuno izvede vojsku sa teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti, kao i iz Donjecke i Luganske narodne republike. Takođe, Kijev mora zvanično da obavesti Moskvu o garancijama ne ulaska u NATO, naveo je predsednik Rusije.

U ovom slučaju Rusija će garantovati nesmetan izlazak ukrajinskih snaga sa teritorije ovih regiona, poručio je predsednik.

"Naša principijelna pozicija je sledeća: Neutralni, neblokovski status Ukrajine, njena denacifikacija i demilitarizacija", naveo je Putin i dodao da je to bilo dogovoreno još u Istanbulu 2022. godine.

Takođe, Ukrajinci moraju potpuno da obezbede prava i interese ruskog stanovništva na svojoj teritoriji, da priznaju "realnost na terenu", da se Krim, LNR, DNR, Zaporoška i Hersonska oblast priznaju kao subjekti Ruske Federacije, dodao je Putin.

Nove teritorije zauvek će ostati uz Rusku Federaciju, to pitanje ne može biti predmet rasprave, naglasio je Vladimir Putin.

"Rusija ne predlaže zamrzavanje sukoba, već njegovo okončanje. Za mirno rešavanje sukoba", objasnio je Putin svoju inicijativu i poručio da, ako Zapad i Kijev to odbiju, biće odgovorni za krvoproliće.

Pritom, kako je dodao, osnovni sporazumi o mirnom rešenju moraju biti fiksirani međunarodnim ugovorima. Naravno, očekuje se i ukidanje sankcija Rusiji.

Govoreći o konferenciji u Švajcarskoj, Putin je rekao da će se dijalog svesti na obične demagoške razgovore sa ciljem da se okrivi Rusija.

Paralelni univerzum

Bez učešća Rusije i otvorenog dijaloga nemoguće je rešiti ukrajinski konflikt i uopšte dogovarati se o celokupnoj bezbednosti Evrope, rekao je Putin.

"Ukrajina je samoj sebi zabranila pregovore sa Rusijom, a Zapad licemerno poziva nas da 'konačno pristupimo dijalogu' koji nikad nismo ni odbili. Idiotizam. Kakva glupost, kao da živimo u paralelnom univerzumu", naveo je Putin.

Kada je reč o sporazumu SAD i Ukrajine po pitanju bezbednosti, Putin je rekao da je u pitanju "blef", kao i da taj dokument nije validan.

Kazao je i da je Rusiji svejedno kakve sporazume potpisuje Vladimir Zelenski uz ocenu da tu postoji propagandistička komponenta.

Došli smo do tačke posle koje nema nazad

"Mnogo značajnih i sudbonosnih promena se desilo i u Rusiji i svetu", poručio je predsednik RF. Dodao je da je važno da se da ocena globalnim dešavanjima, te da se u skladu sa tim odrede ciljevi daljeg rada ministarstva.

Rusija sa partnerima, kako dodaje, predlaže rešenja fundamentalnih problema.

Globalni jug i istok se polako sve više ističu, raste i uloga Afrike i Latinske Amerike, što je Rusija i ranije najavljivala, ali sada je dinamika ovih procesa i promena znatno brža, dodao je Putin.

Putin je ponovio i da je Vašington taj koji je uništio stratešku stabilnost u svetu, i naglasio:

"Egoizam i nadmenost Zapada doveli su do opasnog stanja, došli smo do tačke posle koje nema nazad".

"Odnosi RF i EU su degradirali, ali ne našom krivicom. Antiruska kampanja praćena je izmišljotinama da se Rusija sprema da napadne Evropu. Svi shvatamo da je to apsolutna glupost", naglasio je ruski predsednik.

Glavna opasnost za EU- zavisnost od SAD

Opasnost za Evropu ne dolazi iz Rusije, glavna opasnost je totalna zavisnost od SAD, objasnio je Putin i dodao da "SAD Evropu guraju u haos, lišavaju je prava da postoji kao subjekat na međunarodnoj sceni i kulturnog identiteta".

Ako Evropa želi da ostane jedan od centara u svetu, potrebno ej da bude u dobrim odnosima sa Rusijom, Moskva je spremna za to, naglasio je Putin.

"Ovu jednostavnu stvar odlično su razumeli pređašnji političari evropskog i svetskog nivoa, i mi računamo da će se pre ili kasnije i evropski političari vratiti toj politici", poručio je Putin.

Što se tiče samih SAD, njihove liberalne elite ne prestaju da šire svoju ideologiju u celom svetu u želji da sačuvaju svoj imperijalistički status i dominaciju.

"Da nije tog puta u ćorsokak i vere da su posebni u međunarodnim odnosima, situacija u svetu bi se odavno stabilizovala", ocenio je Putin.

Krađa je uvek krađa

Zapad je svojim akcijama, ratovima i sankcijama uništavao ključne tržišne institute i sprečio razvoj Globalnog juga, dodao je Putin.

SAD sada crpe sokove od evropske ekonomije koja balansira na granici recesije, naglasio je predsednik Rusije.

"Zamrzli su rusku imovinu i pokušavaju da pronađu neki pravni okvir kako bi omogućili korišćenje prihoda od imovine. Ali, bez obzira na pokušaje da nađu ime otimačini- krađa je uvek krađa i neće proći nekažnjeno", rekao je Putin.

Pritom, nastavio je Putin, nepoverenje u zapadne valute raste, svet shvata da bi svako mogao da bude sledeća meta, onaj čiju bi imovinu Zapad mogao da zapleni.

Da odlučuju Rusija i Ukrajina, odavno bi bio mir

Kriza u Ukrajini nije sukob  dve države niti dva naroda, jer da je tako, bez svake sumnje, Rusi i Ukrajinci koje objedinjuje ista istorija kultura, iste vrednosti, i porodične veze, doneli bi rešenje bilo kog problema, naveo je Putin.

"Međutim, stvari stoje drugačije", dodao je.

Situacija u Ukrajini je proizvod avantura Zapada od kraja  20. i početka 21. veka, podseća, koje su se odirale mnogo pre početka Specijalne vojne operacije.

"Zapadne elite su posle kraja Hladnog rata odlučile da stvore poredak u kojem nema mesta za nezavisne države. Tako je i došlo do politike obuzdavanja Rusije što se otvoreno definiše kao jedan od ciljeva zapadnih država", objasnio je Putin.

Sprovodeći tu strategiju Zapad je počeo da osvaja teritorije koje su blizu Rusije.

"Sprovodeći te ciljeve počeli su da koriste i Ukrajinu. Radili su sve kako bi nahuškali naše narode jedne protiv drugih", rekao je Putin.

Rusija nije počela ovaj sukob, ponovio je ruski predsednik i okrivio za to kijevski režim i one koji je "pomagao agresoru".

"Moskva u martu 2022. nije isključivala očuvanje suvereniteta Ukrajine nad oblastima Hersona i Zaporožja, ali pod uslovom da Rusija zadrži kopneni pristup do Krima", rekao je Putin.

Pritom, Rusiju nisu pozvali na samit o Ukrajini u Švajcarskoj, podsetio je predsednik i naglasio da je, bez učešća Rusije i iskrenog dijaloga, nemoguće doći do mira i ostvariti globalnu bezbednost.

Evroaziji treba novi sistem bezbednosti, pozvane i NATO zemlje

"Došlo je vreme da započnemo široku diskusiju o novom sistemu bilateralnih i multilateralnih garancija za kolektivnu bezbednost u Evroaziji. Istovremeno, u budućnosti moramo da radimo na postepenom smanjenju vojnog prisustva spoljnih sila u evroazijskom regionu", rekao je predsednik.

Kako je podsetio, zemlje ZND su usvojile zajednički dokument o međunarodnim odnosima u multipolarnom svetu i pozvale partnere iz ŠOS-a i BRIKS-a na dijalog.

"Učesnici su zainteresovani da se razgovor ozbiljno razvija u UN", naglasio je ruski predsednik i istakao da je važno poći od činjenice da je buduća bezbednosna arhitektura otvorena za sve evroazijske zemlje koje žele da učestvuju u njenom kreiranju.

"Kad kažem za sve, mislim i na evropske NATO zemlje", istakao je Putin.

"Živimo na istom kontinentu, šta god da se desi, ne možemo da menjamo geografiju, na ovaj ili onaj način moraćemo da koegzistiramo i radimo zajedno", objasnio je predsednik.

Prema njegovim rečima, trenutno ideja o smanjenju vojnog prisustva spoljnih sila u evroazijskom regionu možda izgleda nerealno, ali "ako uspemo da izgradimo  pouzdan sistem bezbednosti u budućnosti, takvo prisustvo neće biti potrebno".

Zelenski izgubio legitimitet i nikakvim trikovima se ne može vratiti

Izvršna vlast u Ukrajini je sada uzurpirana i drži se nelegalno, kao i 2014. godine, rekao je predsednik Rusije i dodao da je prethodno izabranom šefu Ukrajine istekao predsednički mandat i da legitimitet Zelenskog ne može da se vrati nikakvim trikovima.

"Ukrajina sada ćuti o odluci sopstvenog Ustavnog suda da se ne može produžiti predsednički mandat. Prekookeanski gospodari Ukrajine će se uskoro osloboditi sadašnje kijevske elite i zameniti je novom, takođe pod njihovom kontrolom", rekao je Putin.

"Upravo je Vrhovna rada u Ukrajini danas legitimni organ, za razliku od izvršne vlasti", rekao je Putin.

image