Rusija

Putin: Rusija podržava Severnu Koreju protiv Kolektivnog zapada

Poseta ruskog predsednika Pjongjangu je prva posle 2000. godine na poziv lidera te zemlje Kim Džong Una
Putin: Rusija podržava Severnu Koreju protiv Kolektivnog zapada© Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Rusija je kontinuirano podržavala i podržavaće Severnu Koreju i herojski korejski narod u njihovoj borbi protiv podmuklog, opasnog i agresivnog neprijatelja, u njihovoj borbi za nezavisnost, identitet i pravo da slobodno izaberu svoj razvojni put", napisao je Putin u autorskom tekstu za severnokorejski list "Nodong Sinmun" - "Rusija i DNRK: tradicija prijateljstva i dugogodišnje saradnje", objavljenom na sajtu Kremlja.

Poseta ruskog predsednika Pjongjangu je prva posle 2000. godine na poziv lidera te zemlje Kim Džong Una.

Ruski lider je zahvalio Severnoj Koreji na "nepokolebljivoj podršci" Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, međunarodnoj solidarnosti i "spremnosti da branimo naše zajedničke prioritete i stavove" u UN.

Putin je takođe opisao Pjongjang kao "posvećenog i istomišljenika, spremnog da se suprotstavi ambiciji Kolektivnog zapada da spreči pojavu multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na pravdi, međusobnom poštovanju suvereniteta i uvažavanju interesa jedni drugih".

"Poredak zasnovan na pravilima koji SAD pokušavaju da nametnu svetu nije ništa drugo do globalna neokolonijalna diktatura koja se oslanja na dvostruke standarde", primetio je Putin.

"Dok su Kim Džong Un i rukovodstvo Severne Koreje u više navrata nudili rešavanje razlika mirnim putem, SAD su odbile da sprovedu prethodne sporazume i stalno postavljaju nove, sve oštrije i očigledno neprihvatljive zahteve", napisao je Putin.

Ruski predsednik je pohvalio Severnokorejce što su "efikasno branili svoje interese" čak i nakon godina "ekonomskog pritiska, provokacija, ucena i vojnih pretnji" od strane SAD.

Putin je dodao da je Rusija "bila i biće otvorena za ravnopravan dijalog o svim najtežim pitanjima", o čemu je, kako je napisao, nedavno govorio tokom sastanka sa ruskim diplomatama u Moskvi.

Uzaludni napori za izolacijom Rusije

Ruski lider je istakao da je Rusija spremna na blisku saradnju kako bi se međunarodni odnosi učinili demokratskim i stabilnijim.

Rusija i Severna Koreja nameravaju da "razviju alternativne mehanizme trgovine i međusobnog plaćanja koje ne kontroliše Zapad, da se zajednički suprotstave nelegitimnim jednostranim ograničenjima i oblikuju arhitekturu jednake i nedeljive bezbednosti u Evroaziji", zaključio je Putin.

Dodao je da SAD pokušavaju da iscrpe rusku ekonomiju novim sankcijama, ali su svi pokušaji da obuzdaju i izoluju Rusiju propali.

"Naši protivnici nastavljaju da snabdevaju neonacistički režim u Kijevu novcem, oružjem i obaveštajnim podacima, dozvoljavajući i zapravo podstičući upotrebu modernog zapadnog oružja i opreme za napad na rusku teritoriju. I to najčešće – u očigledno miroljubive svrhe. Prete da će poslati svoje vojne kontingente u Ukrajinu", naveo je Putin.

Rusija nastavlja, kako je poručio, "samouvereno da povećava svoj ekonomski potencijal, razvija industriju, tehnologiju, infrastrukturu, nauku, obrazovanje i kulturu".

image