Rusija

Rjabkov: NATO sve agresivniji prema Moskvi – Rusija može da promeni nuklearnu doktrinu

Kontakti između Rusije i SAD na spoljnopolitičkom nivou su svedeni na apsolutni minimum i po kvantitetu i po sadržaju, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova
Rjabkov: NATO sve agresivniji prema Moskvi – Rusija može da promeni nuklearnu doktrinuwww.globallookpress.com © MFA Russia

NATO sprovodi sve agresivniju, provokativniju i neodgovorniju politiku prema Moskvi – kriza u odnosima RF i Zapada trajaće veoma dugo, a Rusija bi mogla da promeni svoju nuklearnu doktrinu zbog pretnji Alijanse, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Pretnje koje dolaze iz NATO- mogle bi da utiču na Rusiju da promeni svoju nuklearnu doktrinu, upozorio je ruski diplomata.

"Nedavna iskustva, uključujući ona stečena tokom Specijalne vojne operacije i analiza modela ponašanja Kolektivnog zapada u tom kontekstu, pokazuju da je neophodno razjasniti određene parametre koji se odnose na situacije opisane i u vojnoj doktrini ali i u osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja", rekao je Rjabkov.

Naime, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u intervjuu britanskom listu "Telegraf" rekao se u Alijansi razgovara o stavljanju nuklearnih bojevih glava u stanje pripravnosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova je istakao da u ovakvim izjavama postoji element pretnje i da Rusija već radi na preciziranju nuklearne doktrine.

Zapad je postao beznadežan i zaboravio kako da prihvati alternativne tačke gledišta, dodao je Rjabkov, navodeći da su kontakti između Rusije i SAD na spoljnopolitičkom nivou svedeni na apsolutni minimum i po kvantitetu i po sadržaju.

"Mislim da je Zapad kao geopolitički koncept beznadežan i pokušaji da se dopre do njih, da se iznesu neki stavovi, pristupi, ocene ili razmišljanja ne daju rezultata. Zapad se u potpunosti zatvorio u svoju ljušturu neprihvatanja alternativnih modela i društveno-političkog uređenja i spoljnopolitičkog pozicioniranja", ocenio je ruski diplomata.

Jedan od najtežih zadataka sa kojima se suočava rusko Ministarstvo spoljnih poslova je kako da se pravilno izgradi novi sistem koordinata, kako da se upravlja krizom u odnosima sa Kolektivnim zapadom, naveo je Rjabkov.

"Ova kriza će biti veoma duga", rekao je Rjabkov i napomenuo da, ipak,  Zapad još uvek nije izgubio veštinu da beleži signale iz Moskve.

Rjabkov je podsetio na obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina prošle nedelje Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, kada je predložio predlog za mir u Ukrajini.

"Mislim da su svi čuli signal i momentalna reakcija naših protivnika da je Putin, navodno, 'postavio ultimatum', govori o tome da nisu izgubili veštinu da prate dešavanja i beleže važne signale iz Moskve", ocenio je diplomata.

Šta je ruska nuklearna doktrina

Što se tiče upotrebe nuklearnog oružja, Ruska Federacija se rukovodi ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina o "Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja" u kome su jasno navedeni uslovi upotrebe nuklearnog oružja. 

Kako se tamo navodi, odvraćanje od neprijateljske agresije obezbeđuje celokupna vojna moć Ruske Federacije, uključujući i nuklearno oružje.

Shodno ukazu, Rusija bi mogla da iskoristi nuklearno oružje u slučaju da primi pouzdane informacije o lansiranju balističkih raketa koje napadaju teritoriju Rusije ili njene saveznike, u slučaju da neprijatelj koristi nuklearno oružje ili druge vrste oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika.

Takođe, u slučaju da neprijateljski uticaj na kritične ruske državne ili vojne objekte može da dovede do kvara i do ometanja reakcija nuklearnih snaga.

Navodi se i slučaj agresije na Rusiju upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje države.

Shodno ukazu, Ruska Federacija nuklearno oružje smatra isključivo sredstvom odvraćanja, čija je upotreba ekstremna i iznuđena mera.

image