Rusija

Ni šuma ga nije spasila od "iskandera": Uništen još jedan HIMARS u Harkovskoj oblasti

Ruska vojska je do sada zabeležila uništavanje nekoliko lansirnih vozila HIMARS-a, a osim toga posade sredstava za elektronsko ratovanje su u više navrata uspevale da ometaju rakete lansirane iz američkih sistema
Ni šuma ga nije spasila od "iskandera": Uništen još jedan HIMARS u Harkovskoj oblastiGetty © Ezra Acayan

Na ruskim Telegram kanalima specijalizovanim za vojne teme i Specijalnu vojnu operaciju, pojavio se snimak uništavanja još jednog višecevnog raketnog lansera američke proizvodnje HIMARS, koji se nalazio u upotrebi ukrajinske vojske. 

Kako se navodi na kanalu "Iznanka", ruska vojska je američki lanser uništila u blizini sela Hotomlja, koje se nalazi istočno od Harkova i to upotrebom operativno-taktičkog kompleksa "iskander".

Lansirno vozilo HIMARS-a je najpre otkrila posada jedne izviđačke bespilotne letelice, koja je snimila i trenutak kada su iz njega lansirane rakete. Operateri letelice su potom pratili kretanje američkog sistema i jednog pomoćnog vozila, koje su ukrajinski vojnici pokušali da sakriju u obližnjoj šumskoj oblasti.

Nedugo zatim uništena su oba vozila dejstvom balističke rakete pomenutog raketnog kompleksa. Podsećanja radi, zapadne države su Ukrajini isporučile desetine lansera i drugih pomoćnih vozila ovog sistema.

Ruska vojska je do sada zabeležila uništavanje nekoliko lansirnih vozila HIMARS-a, a osim toga posade sredstava za elektronsko ratovanje su u više navrata uspevale da ometaju rakete lansirane iz američkih sistema.

image