Rusija

Kako uništiti HIMARS? (VIDEO)

Prema dostupnim informacijama, pogođeni HIMARS je prethodno teško oštećen i ostao imobilisan na putu na oko dva kilometra udaljenosti od grada Limana u DNR
Kako uništiti HIMARS? (VIDEO)Getty © Jakub Porzycki/Anadolu Agency

Oružane snage Ruske Federacije uništile su još jedno lansirno vozilo višecevnog raketnog sistema M142 HIMARS američke proizvodnje, koje je koristila ukrajinska vojska, i to upotrebom lutajuće municije "lanset".

Prema dostupnim informacijama, pogođeni HIMARS je prethodno teško oštećen i ostao imobilisan na putu na oko dva kilometra udaljenosti od grada Limana u DNR, gde ga je 27. ili 28. aprila pronašao ruski "lanset".

Na društvenim mrežama se ubrzo pojavio i snimak uništavanja, koji je najpre objavio ruski novinar Vladimir Solovjev na svom zvaničnom telegram kanalu.

Iako je ruska vojska već uništila nekoliko lansirnih vozila pomenutog sistema, ovo je prvi zabeležen slučaj da je HIMARS uništen "lansetom".

Kako se može videti na snimku, u terminalnoj fazi leta, operater drona kamikaze je ručno navodio letelicu uz pomoć termovizijske kamere. Pretpostavlja se da je prethodno "lanset" samostalno doleteo do označene oblasti uz pomoć satelitskog i inercijalnog sistema navođenja, na osnovu koordinata dobijenih od drugog izviđačkog drona koji je snimio trenutak udara.

Takođe, može se primetiti da je iza oštećenog HIMARS-a bilo parkirano još jedno vozilo, najverovatnije džip, pored kog su stajala četiri ukrajinska vojnika, koji nisu primetili "lanseta" sve dok nije postalo kasno.

Sudeći po jačini eksplozije i po tome što se nakon inicijalne eksplozije mogao videti prizor sličan vatrometu, moglo bi se zaključiti da je na lansirnom vozilu i dalje bilo raketa, koje su se detonirale prilikom udara.

image