Rusija

MSP Rusije: Lišićemo Ukrajinu sposobnosti da gađa energetske objekte

Oružane snage Ukrajine su u petak uveče upotrebom dronova izvršile napad na podstanicu "Raduga", koja snabdeva Energodar
MSP Rusije: Lišićemo Ukrajinu sposobnosti da gađa energetske objekteGetty © Stringer/Anadolu Agency

Rusija će učiniti sve da liši Ukrajinu sposobnosti da izvrši napade, slične onom na Energodar, koji je ukrajinska vojska izvršila upotrebom bespilotnih letelica, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Ovo nije prvi put da je režim Zelenskog jasno pokazao svoju terorističku prirodu i potpuno zanemarivanje bezbednosti nuklearnih objekata, što se, posebno manifestuje u stalnom stvaranju pretnji za obavljanje dužnosti osoblja Zaporoške nuklearne elektrane, kao i u pokušajima spoljnog pritiska na odluke zaposlenih u pogonu", navodi se u saopštenju.

Podsećanja radi, Oružane snage Ukrajine su u petak uveče upotrebom dronova izvršile napad na podstanicu "Raduga", koja snabdeva Energodar, tokom kog je oštećen jedan transformator. Glavni deo grada je ostao bez električne energije i vode. Posledice ukrajinskog udara otklonjene su u poslepodnevnim časovima u subotu. Pre ovog napada, 19. juna ukrajinska vojska je u potpunosti uništila podstanicu "Luč".

"Od ponovnog ujedinjenja Zaporoške NE sa ruskom nuklearnom 'porodicom', naša zemlja ulaže značajne napore u cilju stvaranja ne samo odgovarajućih uslova za rad osoblja u postrojenjima, već i povećanja društveno-ekonomskog standarda života u Energodaru i uspostavljanja odgovarajućeg infrastrukture. Činimo sve što je potrebno da ljudima koji tamo žive ne bude potrebno ništa i da budu zaštićeni od zločinačkih provokacija kijevske hunte", dodaju iz ruskog MSP.

Kako se navodi, pored fizičke pretnje koju stvara redovno granatiranje, zaposleni u Zaporoškoj NE i članovi njihovih porodica, uključujući i decu, izloženi su stalnom psihološkom pritisku jer i dalje dobijaju poruke ukrajinskih specijalnih službi koje sadrže pretnje po njihov život i zdravlje.

"Po svemu sudeći, kijevski režim ne namerava da napusti svoju započetu politiku zastrašivanja i iscrpljujuće ucene osoblja stanice. Shvatajući potpunu nesposobnost režima Zelenskog da pregovara, naša zemlja će preduzeti sve neophodne mere protiv njega kako bi lišila kijevski režim mogućnosti da izvrši takve napade", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iz MSP Rusije dodaju i da sistematski napadi kijevskog režima na Zaporošku nuklearnu elektranu i druge energetske objekte Ruske Federacije pokazuju nameru "da se nanese neprihvatljiva šteta privredi RF i stvori rizik od nesreće izazvane ljudskim faktorom koji bi mogli ugroziti nuklearnu bezbednost celog evropskog kontinenta".

image