Rusija

Uoči napada na Sevastopolj: Izviđačka bespilotna letelica SAD kružila iznad Crnog mora

U pitanju je ista vrsta letelice primećena pre napada na ruske radare za rano upozoravanje krajem maja
Uoči napada na Sevastopolj: Izviđačka bespilotna letelica SAD kružila iznad Crnog moraGetty © Koichi Kamoshida

Izviđačka bespilotna letelica Vojske SAD RKu-4 "global hok" je kružila iznad Crnog mora tokom današnjeg napada Oružanih snaga Ukrajine na Sevastopolj, u kome su stradali civili, prenosi portal "Flajtradar".

Kako se može videti na pomenutom portalu, operateri američke letelice su prilikom približavanja ruskoj obali na Crnom moru isključili transponder - elektronski uređaj za emitovanje signala putem kog se identifikuje letelica.

Let RKu-4 iznad Crnog mora u trenutku napada na Sevastopolj, nedvosmisleno potvrđuje da je Vašington odgovoran za ovaj akt, što je Ministarstvo odbrane Rusije već nagovestilo u svom ranijem saopštenju.

Takođe, važno je naglasiti da su ove letelice redovno patrolirale uz obalu Krasnodarske pokrajine u danima neposredno pred napad ukrajinske vojske na radare za rano upozoravanje velikog dometa "voronjež-dm" i "voronjež-m", koji su se desili 23. i 27. maja.

Podsećanja radi, MO RF je saopštilo da je danas u 12.15 časova izvršen raketni napad na grad Sevastopolj, u kom je upotrebljeno pet američkih taktičkih balističkih raketa ATACMS, opremljenih kasetnim bojevim glavama.

Tokom odbijanja napada, dežurne posade sistema PVO presrele su četiri američke rakete. Kao rezultat dejstva sistema PVO, peta raketa je pogođena u završnoj fazi leta, nakon čega je skrenula sa putanje i došlo je do detonacije kasetne bojeve glave u vazduhu iznad teritorije grada, što je dovelo do stradanja civilnog stanovništva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

image