Rusija

Moskva sprema odgovor na sankcije ruskim medijima

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da je beskorisno nadati se da će Brisel biti posvećen međunarodnim pravnim obavezama
Moskva sprema odgovor na sankcije ruskim medijima© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Moskva će uskoro odgovoriti na odluku Evropske unije da zabrani pristup nekoliko ruskih medija, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za "RIA Novosti".

"Shvatajući da je beskorisno nadati se posvećenosti Brisela međunarodnim pravnim obavezama, Moskva je razvila mere odgovora, koje će biti objavljene u bliskoj budućnosti", rekla je ona.

EU je danas uvela 14. paket sankcija Rusiji, koji, između ostalog, uključuje zabranu emitovanja u celoj Uniji pojedinih medija, uključujući "RIA Novosti", "Izvestija", "Rasijska gazeta", kao i Glas Evrope.

Restriktivne mere stupaju na snagu od sutra, 25. juna.

Podsećamo, Evropski parlament je u novembru 2016. usvojio rezoluciju u kojoj se govori o potrebi suprotstavljanja ruskim medijima, pri čemu su RT i Sputnjik označeni u dokumentu kao glavne pretnje.

Jedan broj zapadnih političara, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i predsednika Francuske, optužio je RT i Sputnjik za mešanje u izbore u SAD i Francuskoj, ali nisu pružili nikakve dokaze. Zvanični ruski predstavnici su takve izjave nazvali neosnovanim.

Nedavno je EU uvela sankcije glavnim ruskim medijima, zabranivši njihovo emitovanje unutar EU. Ova odluka je doneta bez obraćanja sudu ili nacionalnim regulatorima u zemljama EU, koji su odgovorni za medijska tržišta svojih zemalja.

image