Rusija

Simonjan o Asanžu: Najbolji novinar našeg vremena je slobodan

Džulijan Asanž je platio užasnu cenu za slobodu, navela je glavna urednica RT-a
Simonjan o Asanžu: Najbolji novinar našeg vremena je slobodan© Aleksey Smyshlyaev

Najbolji novinar našeg doba je konačno slobodan posle mnogo godina u pritvoru i užasne cene koju je platio zbog toga, navela je glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan.

Prisetila se kako je jednom prilikom šetala šumom u blizini Londona sa Asanžom, bez telefona kako ih ne bi prisluškivali – "jer Džulijan je već tada znao da Veliki brat sve prati" – i odgovora koji joj je dao na pitanje: "Šta će mu sve ovo, s obzirom na to da će ga otrovati, prognati, uništiti i njegovu reputaciji i njega fizički".

Džulijan Asanž odgovorio je da ne podnosi kad ga lažu.

"Danas je prvi put posle mnogo godina slobodan. Skoro slobodan. Iako je u pitanju užasna cena koju je platio, strašno mi je drago. Živeće najbolji novinar našeg vremena", istakla je Margarita Simonjan.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž pušten je u utorak ujutro iz britanskog zatvora, saopštio je njegov tim. Asanž je proveo pet godina u zatvoru "Belmarš" u Londonu boreći se protiv ekstradicije u SAD, gde je optužen po 18 tačaka za objavljivanje poverljivih informacija.

Prema novopodnesenim sudskim dokumentima, Asanž će uskoro sklopiti sporazum o priznanju krivice kako bi izbegao dalji boravak iza rešetaka.

image