Rusija

Upozorenje Rusije: Visok rizik od sukoba nuklearnih sila

Zapad potcenjuje spremnost Moskve da brani svoje interese, istakao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Upozorenje Rusije: Visok rizik od sukoba nuklearnih sila© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da postoje visoki rizici od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila.

"Došli smo do zaključka da su danas rizici od direktnog oružanog sukoba, uključujući i nuklearne sile – visoki", rekao je Rbjakov na Međunarodnom naučno-ekspertskom forumu "Primakovska čitanja".

On je istakao da Zapad potcenjuje spremnost Moskve da brani svoje interese.

"Za trenutnu situaciju nema lakih rešenja. Spremnost Rusije da se zauzme za sebe i obezbedi svoje interese u bilo kojoj situaciji može biti tragičan i fatalan", naglasio je Rjabkov.

On je napomenuo da je u Rusiji stvorena takva osnova da će njena bezbednost biti zagarantovana decenijama koje dolaze.

"Kao što je više puta govorio predsednik Rusije Vladimir Putin, poslednjih godina je stvorena takva osnova, pre svega u oblasti nuklearnog obuzdavanja, koja će nam omogućiti da decenijama garantovano osiguravamo sopstvenu bezbednost", rekao je Rjabkov.

Dodao je da to ne znači da treba ignorisati ono što se dešava okolo – naprotiv, sve se analizira i izvlače se zaključci.

Rjabkov je dodao da Rusija ima resurse da osigura "da do Zapada stigne signal u sferi nuklearnog obuzdavanja, čak i u situaciji kada druga strana nije spremna da vodi trezven dijalog".

"Ali postoji opasnost, i ne treba je potcenjivati, druga strana bi mogla da napravi grešku. Trudićemo se da to sprečimo", istakao je diplomata.

image