Rusija

Čim uđeš u NATO: Finska odobrila američkoj vojsci 15 objekata i obećala zaštitu

Sporazum o odbrani između Finske i SAD predviđa i raspoređivanje američke opreme i resursa na finskoj teritoriji, pristup i kretanje američkih aviona, brodova i vozila
Čim uđeš u NATO: Finska odobrila američkoj vojsci 15 objekata i obećala zaštituGetty © Miemo Penttinen - miemo.net

Finski parlament odobrio je sporazum o odbrani sa SAD, prema kojem će američkoj strani biti omogućen pristup 15 vojnih objekata, preneo je finski javni servis Ile

Dokument predviđa i raspoređivanje opreme i resursa na finskoj teritoriji, pristup i kretanje američkih aviona, brodova i vozila. Osim toga, Helsinki se obavezuje da će osigurati bezbednost američkih snaga, objekata i teritorija koje bude koristila američka strana.

Kako je napomenulo finsko Ministarstvo spoljnih poslova, dokument ne podrazumeva stalno prisustvo američkih trupa – ako budu raspoređene, one će se rotirati.

Sredinom juna sličan sporazum sa SAD odobrio je i švedski parlament.

Kako su istakli u Kremlju, Moskva žali zbog odluke Helsinkija da odobri raspoređivanje američke vojske na svojoj teritoriji jer će to svakako dovesti do povećanja tenzija.

Ruska strana je više puta isticala da su Rusija i Finska uvek imale dobre odnose, bez teritorijalnih pretenzija. Međutim, nakon ulaska Finske u NATO i pojavom vojne infrastrukture Alijanse, Rusija uviđa pretnju.

Finska se pridružila Severnoatlantskoj alijansi 4. aprila 2023, dok je Švedska postala članica u aprilu ove godine.

Predsednik Rusija Vladimir Putin rekao je ranije da je ulazak Švedske i Finske u NATO bio besmislen korak u kontekstu njihovih nacionalnih interesa i bezbednosti, jer će se, prema njegovim rečima, ruske trupe i sistemi naoružanja pojaviti na njihovim granicama.

image