Rusija

Rusija preuzela vlasništvo nad fabrikom čokolade bivšeg ukrajinskog predsednika

Pogon u Rusiji je pripadao kompaniji "Rošen" Petra Porošenka, koja je godinama pod istragom zbog utaje poreza
Rusija preuzela vlasništvo nad fabrikom čokolade bivšeg ukrajinskog predsednikawww.globallookpress.com © Sergii Kharchenko

Država preuzima fabriku slatkiša bivšeg ukrajinskog predsednika. Akcije kompanije "Rošen", koja je ranije bila u vlasništvu Petra Porošenka prenete su u vlasništvo ruske vlade odlukom suda, objavile su RIA Novosti, pozivajući se na Federalnu službu izvršitelja.

Okružni sud je u februaru presudio u korist nacionalizacije konditorske kompanije "Rošen", koja se nalazi u Lipecku, u zapadnoj Rusiji, a ova firma je godinama pod istragom zbog utaje poreza.

Šef službe izvršitelja Dmitrij Aristov potvrdio je za RIA poslednju odluku suda, rekavši da su akcije Lipečke fabrike konditorskih proizvoda "Rošen" prenete na državu.

Oktjabrski okružni sud u Lipecku u februaru je odobrio zahtev zamenika generalnog tužioca za zaplenu akcija "Rošena" u korist ruske države. Prema sudskim izvršiteljima, vlasnici "Rošena" su finansirali Oružane snage Ukrajine i podržavali antirusku politiku. Porošenku i njegovom sinu Alekseju takođe je zabranjeno da obavljaju bilo kakve poslovne aktivnosti na ruskom tlu.

Korporacija "Rošen" je kupila fabriku u Lipecku 2001. godine. Proizvodnja je obustavljena 2014. zbog krivičnog postupka kada je njen lokalni direktor optužen za "zaveru zbog korišćenja žiga i za nezakonito izvlačenje sredstava iz kompanije". Fabrika je kasnije nastavila proizvodnju da bi u potpunosti prestala sa radom 2017. godine.

Porošenko je osnovao "Rošen grupu" 1996. godine, a kasnije se obavezao da će prodati svoj konglomerat konditorskih proizvoda ako pobedi na predsedničkim izborima. Izabran je za predsednika Ukrajine u junu 2014. godine.

Porošenko se suočava sa optužbama za veleizdaju u Ukrajini navodnih tajnih poslova sa ugljem sa predstavnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike tokom vremena dok je bio na vlasti.

On je 2019. na izborima izgubio od Vladimira Zelenskog, koji je vodio kampanju na obećanju da će sklopiti mir u Donbasu, samo da bi preokrenuo kurs i tražio podršku NATO-a u sukobu Ukrajine sa Rusijom.

Porošenko je trenutno na čelu Evropske solidarnosti, male opozicione stranke sa 27 mesta od ukušpno 450 u nacionalnom parlamentu, Vrhovnoj radi.

image