Rusija

Putin stigao na samit ŠOS-a u Kazahstanu (VIDEO)

Na ovogodišnjem samitu u Astani biće reći o aktuelnim pitanjima, dosadašnjoj saradnji u okviru ŠOS-a i njenoj modernizaciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Kazahstan, u kom će se održati samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Ruski predsednik će održati bilateralne sastanke sa liderima Azerbejdžana, Kazahstana, Kine, Mongolije, Pakistana i Turske, dok se u četvrtak očekuje i sastanak sa vršiocem dužnosti predsednika Irana.

Ovogodišnji samit biće prvi koji je se održava u formatu ŠOS+, budući da su na ovogodišnje događaje pozvani i predstavnici zemalja koje nisu članice, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Na ovogodišnjem samitu u Astani biće reći o aktuelnim pitanjima, dosadašnjoj saradnji u okviru ŠOS-a i njenoj modernizaciji, najavio je spoljnopolitički savetnik ruskog predsednika Juri Ušakov.

Uveče, 3. jula, u planu je neformalna večera, na kojoj će učestvovati kako lideri zemalja članica ŠOS-a, tako i predstavnici Azerbejdžana, Katara, Mongolije, UAE, Turske, ali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Glavni program ovogodišnjeg samita planiran je za 4. jul. Na kraju samita, očekuje se i konferencija za medije predsednika Ruske Federacije. 

Tokom samita biće potpisano oko 24 nova, zajednička dokumentakao i završna deklaracija i izjava, koja će biti i glavni dokument samita. Ove godina ona će biti nazvana Astanska deklaracija, u čast grada u kojem se održava samit. 

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Iran, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Belorusija i Mongolija, a zemlje partneri - Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska i Šri Lanka. 

Ove godine, očekuje se da će nova punopravna članica postati i Belorusija.

image