Rusija

Putin: Istanbulski sporazum i dalje na stolu, Kijev i Moskva mogu da mu se vrate kao osnovi pregovora

Rusija se uvek zalagala za mirno, političko i diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, rekao je predsednik i dodao da je RF više puta predlagala inicijative za prekid vatre
Putin: Istanbulski sporazum i dalje na stolu, Kijev i Moskva mogu da mu se vrate kao osnovi pregovora© kremlin.ru

Rusija predlaže stvaranje novog sistema bezbednosti koji će doći kao zamena sistemu koji je imao samo jedan centar i koji je davao prednost samo određenim državama, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin koji učestvuje na Savetu šefova država ŠOS-a u Astani.

Moskva predlaže da se u Evroaziji stvori nova arhitekture saradnje, nedeljive bezbednosti i razvoja, osmišljene da zameni zastarele evrocentrične i evroatlantske modele, pojasnio je Putin.

"Svima je jasno gde je to dovelo – u celom svetu bujaju krize, a Ukrajina je samo jedna u nizu", naveo je Putin.

Rusija se uvek zalagala za mirno, političko i diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, rekao je Putin i dodao da je Moskva više puta predlagala inicijative za prekid vatre.

Podsetio je da se to poslednji put desilo u junu ove godine. Uz spremnost Kijeva i Zapada, došlo bi do momentalnog prekida sukoba i početka pregovora, ali za sada nije bilo odaziva sa ukrajinske niti zapadne strane, naveo je Putin.

Ukrajinska kriza je, kako je istakao, nastala zbog delovanja SAD i njenih satelita.

Istanbulski pregovori i dalje "stoje na stolu" i Ukrajina i Rusija mogu da im se vrate tako što će ih uzeti kao osnovu pregovora, naveo je Putin na formatu ŠOS+.

Zahvalio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na posredništvu u istanbulskim pregovorima između Rusije i Ukrajine koji su za malo bili sklopljeni i koji su odgovarali i ukrajinskoj i ruskoj strani.

Ukrajina je ta koja je javno odbila mirovne predloge po direktnoj komandi iz Londona i Vašingtona, što otvoreno priznaju ukrajinski zvaničnici, rekao je Putin.

Isti ti uslovi i dalje "stoje na stolu" i Ukrajina i Rusija mogu da im se vrate tako što će ih uzeti kao osnovu pregovora, naveo je Putin.

Ruski predsednik je zahvalio svojim kolegama na predlozima za rešavanje ukrajinske krize i naglasio da je Moskva uvek spremna da ih uzme u obzir.

ŠOS traži rešenja za najvažnija pitanja u sferi bezbednosti

Rusija pridaje veliki značaj partnerskom radu u Šangajskoj organizaciji za saradnju gde države članice traže zajednička rešenja za najvažnija pitanja u sferi bezbednosti, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Sa zadovoljstvom konstatujemo da se naša saradnja i dalje razvija na principima ravnopravnosti, poštovanja interesa svih strana, poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti i traženju rešenja za nasušna pitanja u sferi bezbednosti", rekao je Putin.

Čestitao je svim učesnicima i beloruskom predsedniku na prijemu Belorusije kao punopravnog člana u ŠOS.

Ekonomija stabilno jača, sve češća upotreba nacionalnih valuta

Bliske ekonomske veze donose očigledne dividende svim zemljama članicama ŠOS, rekao je Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, prosečan rast BDP-a zemalja članica ŠOS-a je prošle godine bio više od pet odsto, industrijska proizvodnja je porasla za 4,5 posto, a stopa inflacije samo 2,4 posto.

"Trgovinski promet Rusije sa državama ŠOS-a porastao je za četvrtinu. Naše zemlje takođe povećavaju upotrebu nacionalne valute. Na primer, njihov udeo u transakcijama Ruske Federacije sa članicama organizacije u prva četiri meseca ove godine premašio je 92 odsto", naglasio je Putin.

Predsednik Ruske Federacije je podsetio na ruski predlog da se stvori sopstveni mehanizam plaćanja u ŠOS.

Bezbednost na prvom mestu

Jedan od prioritetnih zadataka ŠOS-a bilo je i ostalo održavanje bezbednosti u državama članicama i duž njihovih spoljnih granica, naveo je predsednik Rusije.

"Upravo to je cilj današnje odluke da se Regionalna antiteroristička struktura ŠOS-a transformiše u univerzalni centar koji će odgovoriti na čitav niz bezbednosnih pretnji", naveo je Putin.

Takođe, ostvarenju tog cilja će doprineti otvaranje centra za borbu protiv droga u Dušanbeu, dok će borbi protiv terorizma, separatizma i ekstremizma doprineti i trogodišnji program saradnje koji je odobrio ŠOS, precizirao je Putin.

Države članice razvijaju saradnju i humanitarnoj sferi i u kulturi, jačaju kontakte u oblasti nauke, obrazovanja, kontrole životne sredine, zdravlja i epidemije, a razvijaju se i turizam, sport i razmena mladih, dodao je Putin.

Centralnu ulogu u razmeni omladine igra Omladinski savet ŠOS-a koji je formiran na inicijativu Rusije, naglasio je Putin i dodao da uspešno radi i Univerzitet ŠOS koji objedinjuje 77 fakulteta iz svih zemalja članica.

Nažalost, na evroazijskom prostoru i dalje postoje druga potencijalna žarišta sukoba koji mogu dovesti do haosa i nestabilnosti, upozorio je Putin.

"Konkretno, mislim na sukob na Bliskom istoku i situaciju u Pojasu Gaze", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, istorija je jasno pokazala da su neodrživi i kontraproduktivni pokušaji pojedinih zemalja, a naročito SAD, presecanja palestinskog "čvora" i odbijanja da se sprovedu odluke UN koje jasno predviđaju stvaranje i mirnu koegzistenciju dve nezavisne i suverene države – Izraela i Palestine.

Biće potpisana Astanska deklaracija

Kazahstanska strana, koja je ove godine domaćin sastanka Saveta šefova država, pripremila je solidan paket dokumenata i odluka čija primena će nesumnjivo pomoći jačanju uloge i uticaja organizacije, naveo je ruski predsednik.

Konkretno, u Astanskoj deklaraciji koja je podneta na usvajanje se ogledaju koordinisani pristupi zemalja ŠOS ključnim aspektima globalne i regionalne agende, ocenio je ruski predsednik.

U njoj se ističe posvećenost svih članica ŠOS-a formiranju pravednog multipolarnog svetskog poretka osnovanog na međunarodnom pravu i želji suverenih država za uzajamno korisnim partnerstvom kao i sa centralnom ulogom Ujedinjenih nacija, naveo je predsednik Rusije.

Multipolarni svet je postao realnost

U sadašnjim uslovima, kada se u svetu dešavaju brze i nepovratne promene, nesumnjivo je potrebna aktivna pozicija ŠOS-a u međunarodnim poslovima, naglasio je Putin.

"Multipolarni svet je postao stvarnost. Širi se krug država koje se zalažu za pravičan svetski poredak i koje su spremne da odlučno brane svoja legitimna prava i tradicionalne vrednosti", istakao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, nastaju i jačaju novi centri moći i ekonomskog rasta, a ŠOS i BRIKS su glavni stubovi novog svetskog poretka koji se stvara, jer deluju kao moćna lokomotiva za procese globalnog razvoja i uspostavljanja istinske multipolarnosti.

Korak u tom pravcu je inicijativa ŠOS o svetskom jedinstvu za pravedni mir i harmoniju, koja je usmerena na izgradnju mera koje bi garantovale održiv rast za sve podjednako, bez obzira na politički i ekonomski sistem, ili pripadnost religiji ili kulturi, dodao je Putin.

ŠOS+

Sve više država je spremno da se bori za svoje legitimna prava, rekao je Putin na formatu ŠOS+ na samitu Šangajske organizacije za saradnju.

ŠOS se tradicionalno s poštovanjem odnosi prema istoriji i u tom planu se postoji dijalog između zemalja članica, naveo je Putin.

image