Rusija

Putin sa vršiocem dužnosti predsednika Irana na ŠOS-u: Prijateljski odnosi bez obzira na ishod izbora

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se vršiocem dužnosti predsednika Irana Mohamedom Mohberom
Putin sa vršiocem dužnosti predsednika Irana na ŠOS-u: Prijateljski odnosi bez obzira na ishod izbora© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Iransko-ruski odnosi su prijateljski i konstruktivni i ostaće takvi bez obzira na ishod predsedničkih izbora u Iranu, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa vršiocem dužnosti predsednika Irana Mohamedom Mohberom.

"Uveren sam da će naši odnosi jačati bez obzira na ishod izbora u vašoj zemlji. Iranskom narodu želimo uspešno sprovođenje drugog kruga", poručio je Putin.

Bilateralni odnosi sa Rusijom su duboke prirode i sa promenom vlasti neće doživeti promene, istakao je iranski predstavnik.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Putin je napomenuo da je trgovinski promet između dve zemlje od početka godine povećan za 14 odsto u odnosu na isti period 2023. godine, a broj ruskih turista u Islamsku republiku povećan je za četvrtinu.

Države članice ŠOS razmatraju zahtev Irana za dobijanje statusa države posmatrača u EAEU, naveo je Putin i dodao da Rusija to podržava.

Prema njegovim rečima, sporazum o slobodnoj trgovini između EAEU i Irana dodatno će ojačati ekonomske veze.

Mohamed Mokhber je potvrdio da Iran podržava inicijativu za stvaranje Razvojne banke ŠOS-a kako bi se povećala interakcija.

Tokom Saveta lidera država Šangajske organizacije za saradnju, iranska strana je na svom stolu držala i fotografiju iranskog predsednika Ebrahima Raisija koji je poginuo u avionskoj nesreći u maju.

image