Rusija

ATACMS u rukama ruskih stručnjaka: Koji je sistem rada bojeve glave i podmunicije

U jednoj kasetnoj bojevoj glavi nalazi se 275 komada podmunicije
ATACMS u rukama ruskih stručnjaka: Koji je sistem rada bojeve glave i podmunicijeGetty © South Korean Defense Ministry

Eksperti ruske vojske su proučili unutrašnju strukturu i operativne karakteristike kasetne podmunicije koja se nalazi unutar bojeve glave taktičke balističke rakete ATACMS američke proizvodnje, rekao je za RIA Novosti jedan od specijalista za naoružanje.

Kako navodi, podmuniciju predstavljaju loptasti predmeti zelene boje, koji po svojoj veličini podsećaju na teniske loptice sa izbočinama duž jedne ose.

"Kasetna podmunicija M74. U jednoj raketi ATACMS ima 275 takvih komada. Otvaranje kasete i izbacivanje podmunicije dešava se negde na oko 200 metara iznad površine zemlje, a zbog izbočina podmunicija počinje da se rotira. Kada rotacija podmunicije dostigne oko dve hiljade obrtaja, centrifugalne poluge se razmiču i klizač se okrene ka unutra. Kapsula detonatora postavljena je nasuprot udarne igle. Kada udari o površinu, municija eksplodira", rekao je specijalista za naoružanje ruske vojske.

Sagovornik RIA Novosti je objasnio da u slučajevima kada se kaseta normalno otvorila, ali je podmunicija pala i nije eksplodirala, ona ostaje zapeta, a njeno pomeranje više nije moguće. Stanovništvo treba da bude što je moguće opreznije kada naiđe na takvu "lopticu".

"Košuljica se sastoji od uobičajene oplate. Unutrašnjost je izrađena od legure volframa sa urezima. Spoljašnja i unutrašnja oplata su tačkasto zavarene. Unutra se nalazi eksploziv i sam fitilj. Ručna protivpešadijska bomba sovjetske proizvodnje ima sličan unutrašnji dizajn. Samo mi koristimo čelik, a kod njih je bio volfram", dodao je on.

Prema njegovim rečima, zbog primene volframa, fragmenti dobijaju veću brzinu pri letu.

"Radijus rasprskavanja fragmenata, prema podacima, iznosi oko 20 metara. Ali objektivno, neki fragmenti, čak i na udaljenosti od 50 metara, mogu da probiju metalna vrata. Prečnik fragmentacije je manji, verovatnoća uništenja je manja, ali destruktivna moć fragmenata predstavlja veću pretnju. Pad 250 komada pokriva površinu dimenzija 400h400 m², podmunicija pada otprilike pet metara jedna od druge", zaključio je specijalista.

Podsećanja radi, ruska vojska je pre nekoliko dana uspela da prebaci ostatke oborene rakete ATACMS radi proučavanja, a glavni predmet interesovanja je bio sistem navođenja.

image