Svet

"Njujork tajms" otkriva koliko su ATACMS raketa SAD isporučile Ukrajini

Sjedinjene Države su tajno isporučile Ukrajini ATACMS prošle nedelje i ukrajinske trupe su odmah upotrebile to oružje
"Njujork tajms" otkriva koliko su ATACMS raketa SAD isporučile UkrajiniGetty © Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket

Sjedinjene Države su prebacile više od stotinu operativno-taktičkih raketa ATACMS proširenog dometa u Ukrajinu, objavio je američki list "Njujork tajms", pozivajući se na izvore.

"Sredinom februara, predsednik SAD Džozef Bajden je tajno odobrio odluku o slanju više od 100 raketa proširenog dometa, kao i velike količine kasetne municije. One su bile deo isporuke oružja u vrednosti od 300 miliona dolara u martu", navodi list, pozivajući se na američkog zvaničnika.

Kako se dodaje, Sjedinjene Države su tajno isporučile Ukrajini ATACMS prošle nedelje i ukrajinske trupe su odmah upotrebile to oružje.

Zauzvrat, predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov , komentarišući ove informacije, naglasio je da će Rusija postići svoj cilj, ali će to izazvati više problema za samu Ukrajinu.

"Politiko" je ranije izvestio da su SAD poslednjih nedelja marta tajno prebacile u Ukrajinu operativno-taktičke rakete dugog dometa ATACMS, koje su dva puta upotrebljene protiv ruskih ciljeva.

Vest je potvrdio i zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel, rečima da su Sjedinjene Države, po nalogu predsednika Džozefa Bajdena, isporučile Ukrajini taktičke balističke rakete ATACMS, a da to nisu javno objavile.

Kako se navodi, rakete su bile uključene u paket vojne pomoći najavljen u martu, a već u aprilu su završile u Ukrajini.

Mediji javljaju da su ih ukrajinske oružane snage već dva puta upotrebile protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Međutim, ruska vojska je pokazala kako se izuzetno uspešno bori protiv te municije, pa je tako prošle nedelje Ministarstvo odbrane izvestilo da je vojska presrela tri rakete ATACMS iznad Crnog mora.

Naime, ATACMS je operativno-taktička balistička raketa koju je razvio "Lokhid Martin" i može se lansirati iz višestrukih raketnih sistema, uključujući M142 HIMARS. 

image
VV inauguration
banner