Rusija

Ruski ambasador u SAD: Kijev laže Vašington da neće koristiti rakete ATAKMS za napade na Rusiju

Čak i oni mediji koji nisu naklonjeni Rusiji prepoznaju dvoličnost Ukrajine i njene napade na ruske gradove i civile američkim oružjem, ukazao je Anatolij Antonov
Ruski ambasador u SAD: Kijev laže Vašington da neće koristiti rakete ATAKMS za napade na RusijuGetty © Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket

Obećanja Kijeva Vašingtonu da neće koristiti rakete ATAKMS za napade na teritoriju RF su laž, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

SAD su uverene da će Kijev biti veran svom obećanju i da neće koristiti rakete ATAKMS van svoje teritorije, rekao je ranije pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"Koga treba da umiri ta laž? Kako je moguće da ne primećujete mnogobrojne terorističke napade kijevskih zločinaca? Smrtonosne udare na škole, vrtiće, mostove, pa čak i sopstvene vojnike", upitao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, čak i oni mediji koji nisu naklonjeni Rusiji prepoznaju dvoličnost marioneta i njihove napade na ruske gradove.

Pentagon je juče potvrdio da su Ukrajini poslate operativno-taktičke rakete proširenog dometa ATAKMS kako bi ih koristila, "unutar suverene ukrajinske teritorije".

Rakete su deo paketa vojne pomoći od 300 miliona dolara za Ukrajinu koji je 12. marta odobrio američki predsednik Džozef Bajden, a već u aprilu su završile u Ukrajini.

Ako je verovati "Politiku", SAD su poslednjih nedelja marta tajno prebacile u Ukrajinu operativno-taktičke rakete dugog dometa ATAKMS koje su dva puta upotrebljene protiv ciljeva na teritoriji Rusije tokom prošle sedmice.

To je potvrdilo i rusko Ministarstvo odbrane u saopštenju prošle nedelje gde se navodi da je vojska presrela tri rakete ATAKMS iznad Crnog mora. 

image
VV inauguration
banner