Svet

Stejt department potvrdio: SAD isporučile rakete dugog dometa ATACMS Ukrajini

Rakete su deo paketa vojne pomoći od 300 miliona dolara za Ukrajinu koji je 12. marta odobrio američki predsednik Džozef Bajden i do sad su upotrebljene u dva navrata
Stejt department potvrdio: SAD isporučile rakete dugog dometa ATACMS Ukrajini© Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

SAD su poslednjih nedelja marta tajno prebacile u Ukrajinu operativno-taktičke rakete dugog dometa ATACMS koje su dva puta upotrebljene protiv ruskih ciljeva tokom prošle sedmice, piše "Politiko" pozivajući se na američkog zvaničnika.

Vest je u toku dana potvrdio i zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel, rečima da su Sjedinjene Države, po nalogu predsednika Džozefa Bajdena, isporučile Ukrajini taktičke balističke rakete ATACMS, a da to nisu javno objavile.

"Mogu da potvrdim da su SAD dostavile ATACMS projektile Ukrajini po direktnom naređenju predsednika", rekao je Patel i dodao da su rakete stigle u Ukrajinu "ovog meseca".

Rakete su deo paketa vojne pomoći od 300 miliona dolara za Ukrajinu koji je 12. marta odobrio američki predsednik Džozef Bajden.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, nije želeo da otkrije ni koliko je projektila tačno poslato.

Kako piše Rojters, rakete ATACMS prvi su put upotrebljene u ranim satima 17. aprila, a ispaljene su na ruski aerodrom na Krimu koji je bio oko 165 kilometara udaljen od ukrajinskih linija fronta, rekao je zvaničnik.

Pitanje da li je treba poslati vojni taktički raketni sistem ATACMS sa dometom do 300 kilometara, predmet je debate u Bajdenovoj administraciji mesecima.

Rakete ATACMS srednjeg dometa, inače, isporučene su prošlog septembra.

Pentagon se u početku protivio raspoređivanju raketa dugog dometa, strahujući da bi gubitak raketa iz američkih zaliha naštetio vojnoj spremnosti SAD-a.

Postojala je i zabrinutost da će ih Ukrajina iskoristiti za napad na ciljeve duboko na ruskoj teritoriji.

Za koji sat počinje nova isporuka oružja SAD-a Ukrajini 

Sjedinjene Države će početi isporuke vojne pomoći Ukrajini u narednim satima, najavio je američki predsednik Džozef Bajden.

Ukrajini će biti isporučena municija za PVO, artiljerija, raketni sistemi i oklopna vozila.

"Kako smo i očekivali, oni će nadoknaditi deficit kod najneophodnijeg: municiju za artiljeriju, kalibra 155 mm i 227 mm, operativno-taktičke rakete ATACAMS i protivvazdušne rakete za PVO. Sigurno će značajna suma biti potrošena na popravku onoga što je već isporučeno i izbačeno iz stroja - kao posledica kvara ili udara ruskog oružja", prokomentarisao je na svom Telegram kanalu poznati ruski ratni reporter Aleksandar Koc.

Po njegovim rečima, treba očekivati nove isporuke oklopnih vozila – pre svega američkih "M2 bredlija", kojih je na desetine već uništeno u zoni Specijalne vojne operacije.

Takođe je moguće očekivati da će biti isporučeni i tenkovi kako bi se nadoknadili dosadašnji gubici.

image
VV inauguration
banner