Svet

Ukrajinci poslali novogodišnju listu želja u Vašington: Traže nove helikoptere i avione F-18

Kijev traži i dodatne dronove, kao i savremeni PVO sistem THAAD
Ukrajinci poslali novogodišnju listu želja u Vašington: Traže nove helikoptere i avione F-18Getty © Kittie VandenBosch-U.S. Navy

Na najnovijoj ukrajinskoj "listi želja" američkog naoružanja nalaze se sofisticirani sistemi protivvazdušne odbrane, lovci F-18, dronovi, kao i helikopteri "apač" i "blekhok", piše Rojters.

Zvaničnici iz ukrajinskog ministarstva odbrane su objavili "listu naoružanja koje je potrebno ukrajinskoj vojsci" tokom sastanka iza zatvorenih vrata sa američkim zvaničnicima i predstavnicima vojne industrije u Vašingtonu.

Sveobuhvatna lista uključuje i oružje koje Ukrajina već ima u zalihama, poput tenkova "abrams", artiljerijske municije kalibra 155 milimetara, kao i oružje koje je ranije tražila - poput lovaca F-16 i raketa ATACMS.

Kako navodi Rojters, lista sadrži i nekoliko iznenađenja - poput transportnih aviona C-17 "gloubmaster" i C-130 "super herkules", kao i helikoptere "apač" i "blekhok".

Lista se tu ne završava, pošto je Kijev tražio i lovce F-18 "hornet", tri vrste dronova i PVO sistem THAAD.

Britanska mreža naglašava da Ukrajina ne može da nastavi sa borbama bez zapadne vojne pomoći.

Ranije danas, predlog zakona o dodeli više od 100 milijardi pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu nije prošao proceduralno glasanje u američkom Senatu.

image