Svet

Ukrajinske snage pogodile bolnicu u Donbasu, osmoro povređenih

Kijevske snage su "namerno" gađale centar za davanje krvi u gradu Gorlovka, rekao je regionalni šef Denis Pušilin
Ukrajinske snage pogodile bolnicu u Donbasu, osmoro povređenihwww.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk/Keystone Press Agency

Ukrajinske trupe napale su bolnicu i centar za davanje krvi u gradu Gorlovka u Donbasu, rekao je šef ruske Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. U napadu je povređeno osam civila, uključujući jedno dete, rekao je on i dodao da povrede nisu opasne po život.

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko objavio je fotografije i video zapise sa lica mesta na kojima se vide oštećene zgrade, uključujući bolnicu i transfuziološki centar.

Kijevske trupe su u napadu koristile raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) koji su dobile od Amerikanaca, pokazuju preliminarni podaci ruskih vlasti.

Vašington je poslao desetine ovih višecevnih raketnih bacača u Ukrajinu od sredine 2022. godine. Sistemi koji su dostavljeni Kijevu imaju domet do 160 km kada su opremljeni ATACMS raketama većeg dometa. Drugi projektili koje lansira HIMARS i koji su dostupni ukrajinskoj vojsci imaju domet od oko 70 km.

Prema rečima Pušilina, kijevske snage su u četvrtak izvele ukupno 12 napada – raketnih i dronovima – na Gorlovku, kao i Donjeck i neka druga naselja Donbasa. U nekim od ovih napada korišćena je kasetna municija, rekao je on.

Prošle nedelje ukrajinske snage su izvele raketni napad na fabriku u gradu Lugansku. Povređeno je devet osoba, rekao je tada lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik. U tom napadu su korišćene rakete dugog dometa "storm šedou" koje je isporučila Velika Britanija.

image
VV inauguration
banner