Svet

Bajden potpisao zakon o pomoći Ukrajini: "Učiniće Ameriku i svet bezbednijim"

Prema rečima američkog predsednika, usvojeni finansijski paket "pruža vitalnu podršku američkim partnerima kako bi mogli da brane svoj suverenitet"
Bajden potpisao zakon o pomoći Ukrajini: "Učiniće Ameriku i svet bezbednijim"Getty © Chip Somodevilla / Staff

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je danas zakon o paketu pomoći stranim saveznicima, kojim se pruža ključna vojna pomoć Ukrajini, uklanjajući poslednju pravnu prepreku za obnavljanje američkih isporuka oružja Kijevu.

"Upravo sam potpisao zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je prošao Predstavnički dom tokom vikenda i koji je juče odobrio Senat, koji će učiniti Ameriku i svet bezbednijim i nastaviti američko liderstvo u svetu, svi to znaju", rekao je Bajden u televizijskom obraćanju. 

Prema rečima američkog predsednika, usvojeni finansijski paket "pruža vitalnu podršku američkim partnerima kako bi mogli da brane svoj suverenitet".

"Put ovog dokumenta do mene je trebalo da bude jednostavniji i brži, ali na kraju... radili smo zajedno i to uradili", rekao je Bajden.

Paket pomoći, koji je Senat usvojio u utorak kasno uveče je vredan ukupno 95 milijardi dolara i uključuje skoro 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, 26 milijardi dolara za Izrael i 8 milijardi dolara za Indo-Pacifik.

Američki Senat je izglasao zabranu kineskoj kompaniji "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi TikTok, da poseduje tu društvenu mrežu, čime je pokrenuo debatu o tome da li ta zabrana krši pravo Amerikanaca na slobodu govora.

Potpisivanje paketa pomoći bilo je kulminacija višemesečnih napetih pregovora, ličnog lobiranja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i podele republikanske stranke u Predstavničkom domu koji nastavlja da ugrožava lidersku poziciju predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona.

Konzervativci su se protivili daljem finansiranju Kijeva od strane SAD i pretili da će smeniti Džonsona zbog njegovog vođenja pregovora. Konzervativci u Kongresu protivili su se dodatnoj pomoći za ono što vide kao rat bez pobede.

Bajden je proveo mesece lobirajući kod Džonsona za sve više pomoći Ukrajini, angažujući najviše zvaničnike administracije i direktora CIA Bila Bernsa.

image
VV inauguration
banner