Svet

Ujka Sem je konačno poslao oružje: Da li će se Ukrajina ovajditi od poslednjeg velikog paketa pomoći

Ukrajinski komandanti se nadaju da će pomoć stići brzo, i da će biti dovoljna. Eksperti sumnjaju u to
Ujka Sem je konačno poslao oružje: Da li će se Ukrajina ovajditi od poslednjeg velikog paketa pomoći© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Posle više meseci "natezanja", američki kongresmeni su postigli dogovor o slanju 60,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Dogovor je, očekivano, izazvao oduševljenje u Kijevu.

Sada se, međutim, postavlja pitanje kada će ta pomoć stići i da li će biti dovoljna da se zaustavi ruska ofanziva ovog leta koja će, strahuju ukrajinski komandanti, probiti liniju fronta.

I šta dalje, ako/kada se to dogodi?

Za sada se ne zna da li će proći nedelje ili meseci da američka pomoć stigne do Ukrajine. Ta brzina zavisi od toga koliko oružja i municije je uskladišteno u Evropi dok se čekalo odobrenje Kongresa, objašnjava "Politiko".

"Za očekivati je da prioritet bude artiljerija, kao i sistemi protivvazdušne odbrane i rakete za popunu zaliha osiromašenih nedavnim ruskim vazdušnim napadima, posebno na energetsku infrastrukturu Ukrajine", rekao je Metju Savil iz Instituta RUSI.

Savil ipak upozorava da čak ni brza isporuka artiljerijskih granata neće stvoriti trenutni paritet sa ruskom količinom municije. Pomoć će, možda, podići moral Ukrajincima i stvoriti preduslove za "rekonstrukciju ukrajinskih snaga", kako bi možda "mogli da se napreduju dogodine", dodao je on.

"Politiko" navodi da će ovo samo pomoći Ukrajini da ojača svoju odbranu od predstojeće ruske oluje i da nema reči o eventualnoj ofanzivi Ukrajine.

Uz to, samo 28 milijardi dolara od odobrenog paketa namenjeno je direktnom vojnom snabdevanju od strane SAD, 13,9 milijardi dolara je za pomoć Ukrajini da kupi opremu na tržištu, a 13,7 milijardi dolara je za kupovinu američkih sistema od privatnog sektora – i za sve ovo će biti potrebno vreme, navodi portal.

Šta će se dogoditi nakon što se ovaj paket iskoristi? I šta, ako išta, Ukrajina može da očekuje da dobije za kontraofanzivu sledećeg proleća?

Slanje pomoći Kijevu od samog početka je "talac je unutrašnje politike njihovih saveznika", navodi briselski portal. Posle dve godine sukoba, Zapad je postao umoran od priče o slanju oružja i municije Ukrajini, a propala ukrajinska kontraofanziva dodatno je zakomplikovala život Vladimiru Zelenskom i njegovoj kliki.

"Svi žele da podrže – pobednika to je ljudska priroda", rekao je bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov. Prema njegovim rečima, problem sa (propalom) kontraofanzivom je što se mnogo očekivalo od Kijeva. A mnogo se očekivalo je je Zapad isporučio ogromnu količinu vojne opreme.

Tolika pomoć, piše "Politiko", teško da će ponovo stići do Ukrajine, naročito u svetlu evropskih i američkih izbora. A sva je prilika da će biti još više smanjena.

image
VV inauguration
banner