Svet

Pentagon: Kijev može da dobije američku pomoć za manje od nedelju dana

Evropski lideri pozdravili su usvajanje paketa pomoći Ukrajini od 60,8 milijardi dolara izglasano u Predstavničkom domu SAD, ali su pojedini od njih upozorili da je potrebno uputiti veću podršku Evrope
Pentagon: Kijev može da dobije američku pomoć za manje od nedelju danaGetty © Samuel Corum

Nakon što američki Kongres odobri paket vojne pomoći za Ukrajinu, zvanični Kijev bi mogao da dobije američko oružje za manje od nedelju dana, saopšteno je danas iz Pentagona. Američko ministarstvo odbrane će isporučiti deo naoružanja ukrajinskim snagama za manje od nedelju dana po okončanju svih zakonskih procedura za usvajanje zakona o vojnoj pomoći, potvrdili su neimenovani vojni izvori izveštaču "Vašington posta", prenosi "Ukrajinska pravda".

Evropski lideri pozdravili su usvajanje paketa pomoći Ukrajini od 60,8 milijardi dolara izglasano u Predstavničkom domu SAD, ali su pojedini od njih upozorili da je hitno potrebno uputiti veću podršku Evrope uoči, kako se očekuje, "žestoke ruske ofanzive u narednim mesecima".  Donji dom američkog Kongresa usvojio je meru sa 311 glasova "za" prema 112 glasova "protiv", preneo je "Politiko".

Stoltenberg: Sve nas čini bezbednijim kada Ukrajina ima oružje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je odluku Predstavničkog doma SAD.

"Pozdravljam što je Predstavnički dom SAD odobrio veliki novi paket pomoći Ukrajini", naveo je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na platformi Iks.

On je istakao da Ukrajina koristi oružje koje su joj obezbedili NATO saveznici.

"To nas sve čini bezbednijim, u Evropi i severnoj Americi", istakao je Stoltenberg. 

Za sada nije jasno kakve će tačno biti isporuke američkog naoružanja i vojne opreme Ukrajini iako bi gotovo sigurno bila isporučena artiljerijska municija na koje se, kako navode, najviše oslanja ukrajinska vojska, uključujući artiljerijske granate kalibra 155 milimetara koji se i u NATO snagama koriste za artiljerijske udare srednjeg dometa.

Takođe je verovatno da će Pentagon poslati novu seriju opreme za protivvazdušnu odbranu, ključni element odbrane od ruskih vazdušnih napada na infrastrukturu u Ukrajini.

Maratonski razgovori o usvajanju zakona, za koji je još potrebno odobrenje Senata, tokom poslednjih nekoliko nedelja podstakli su Evropu da se pozabavi pitanjem slanja dodatne vojne pomoći za ratom razorenu Ukrajinu.

Pojedini evropski lideri su iskoristili glasanje u SAD da pozovu Evropu da se ne smiri i ne izgubi zamah sada kada se očekuje da će nova podrška Vašingtona uskoro biti na putu za Kijev.

"Nadam se da će ovo glasanje ohrabriti sve saveznike da pregledaju svoja skladišta i urade više", navela je premijerka Estonije Kaja Kalas na platformi Iks.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova oglasila se tim povodom navodeći da će Moskva bezuslovno i odlučno pružiti otpor postupcima Vašingtona, koji je učesnik u sukobu u Ukrajini. Sve intenzivnije mešanje SAD u hibridni rat protiv Moskve završiće se istim "ponižavajućim fijaskom kao u Vijetnamu i Avganistanu".

Bilstrem: Vreme je da Evropa uradi domaći zadatak

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je da je "vreme da se podsetimo da EU sada mora da poveća sopstvenu proizvodnju naoružanja, municije i zaliha da bi dugoročno pomogla Ukrajini".

"Moramo i sami da uradimo domaći zadatak", dodao je švedski ministar.

Njegov češki kolega Jan Lipavski ponovio je da i Evropa mora da učini više.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, ključni zvaničnik koji stoji iza poslednjeg pokušaja slanja dodatnih sistema protivvazdušne odbrane Kijevu, pozdravila je potez SAD.

"Ovo je dan optimizma za Ukrajinu (i) evropsku bezbednost", naglasila je Berbok.

Takođe, kako navode zapadni emdiji, ključni test za Evropu dogodiće se sutra, kada se 27 ministara spoljnih poslova EU bude okupilo u Luksemburgu na sastanku, na kojem će planirati buduću vojnu pomoć Kijevu.

image
VV inauguration
banner