Svet

Američki medij: Evropa se digla protiv Sjedinjenih Država zbog Rusije

Prema pisanju "Vašington posta", zvaničnici EU su odbili da konfiskuju rusku imovinu, strahujući da bi to moglo da naruši međunarodno pravo, da potkopa poverenje investitora u evro i da izazove uzvratne mere Rusije
Američki medij: Evropa se digla protiv Sjedinjenih Država zbog Rusije© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Evropski zvaničnici, uprkos pritiscima Vašingtona, odbijaju da konfiskuju rusku imovinu, smatrajući takvu odluku potencijalnim kršenjem međunarodnog prava, ali i zbog činjenice da bi uzvratne mere Moskve prvenstveno mogle da utiču na članice Evropske unije, piše "Vašington post".

Na prošlonedeljnim godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu, američki zvaničnici izvršili su pritisak na evropske kolege da koriste blokiranu rusku imovinu, uprkos protivljenjima, navodi se u članku.

Tokom sastanaka, ministarka finansija SAD Dženet Jelen sastala se sa Evropljanima u nadi da će postići kompromis.

Kako napominje sagovornik lista, američki saveznici i partneri u Evropi slažu se da je Ukrajini potrebna veća pomoć, ali ne postoji konsenzus o konkretnim pitanjima.

Prema pisanju lista, zvaničnici EU su odbili da konfiskuju rusku imovinu, strahujući da bi to moglo da naruši međunarodno pravo, da potkopa poverenje investitora u evro i da izazove uzvratne mere Rusije.

"Evropski zvaničnici su takođe ljuti zbog insistiranja Amerike jer se u njihovim trezorima nalazi najveći deo zamrznute ruske imovine, i bilo kakva ruska odmazda bi verovatno pala na Evropu, a ne na Sjedinjene Države", navodi "Vašington post".

Istovremeno, predstavnik američkog trezora, pod uslovom anonimnosti, rekao je za publikaciju da ministarstvo smatra rusku suverenu imovinu "održivim srednjoročnim i dugoročnim rešenjem za problem finansiranja" Ukrajine.

Osim toga, evropski ministri finansija takođe strahuju da bi konfiskacija ruske imovine mogla da izazove odliv kapitala sa kontinenta. S tim u vezi, u članku se naglašava da se "Sjedinjenim Američkim Državama predstoji dugotrajna borba" da obezbede finansijska sredstva Ukrajini.

EU, Kanada, SAD i Japan zamrznule su sredstva Rusije u iznosu od oko 300 milijardi dolara nakon početka specijalne vojne operacije. Od toga se oko 5-6 milijardi dolara nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveći deo je u Evropi, uključujući na međunarodnoj platformi "Juroklir" u Belgiji, gde se čuva 210 milijardi dolara.

Dan ranije, Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je predlog zakona o konfiskaciji ruske imovine u korist Ukrajine. To uključuje "zabranu odmrzavanja suverene ruske imovine", "ovlašćenje da se Ukrajini da nadoknada korišćenjem zaplenjene ruske imovine" i "korišćenje imovine za obnovu Ukrajine".

image
VV inauguration
banner