Svet

Predstavnički dom Kongresa odlučio: Podržali konfiskaciju ruske imovine, za Ukrajinu dodatna pomoć

Usvojen je nacrt zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini od skoro 61 milijarde dolara, a podržali su Izrael i Tajvan sa još 34 milijarde
Predstavnički dom Kongresa odlučio: Podržali konfiskaciju ruske imovine, za Ukrajinu dodatna pomoćGetty © Prasit photo

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je na današnjoj sednici Nacrt zakona o konfiskaciji ruske imovine. Takođe, Kongres je usvojio zakon kojim će biti zamrznuta ruska sredstva u iznosu od 8,1 milijardi dolara koja će biti poslata kao pomoć Ukrajini.

Ovim nacrtom zakona Ukrajini, Izraelu i američkim saveznicima u regionu Indo-pacifika dodeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od ukupno 95 milijardi dolara.

Sada je preostalo da se o tome izjasni američki Senat, koji je pod kontrolom demokrata, što je preduslov da zakon bude dostavljen na potpis predsedniku Džozefu Bajdenu i očekuje se da bi to moglo da se dogodi već naredne sedmice.

"Odmah ću potpisati zakone kako bih poručio svetu da podržavamo naše prijatelje i ne dozvoljavamo Iranu ili Rusiji da uspeju u svojim namerama", izjavio je američki predsednik.

Zakon o pomoći Ukrajini usvojen je sa 311 glasova za i 112 protiv, pri čemu su sve demokrate i 101 republikanac glasali za pružanje 61 milijarde dolara nove pomoći Ukrajini. 

Suma od preko 61 milijarde dolara biće raspodeljena na sledeći način - 23,2 milijarde biće utrošene  na usluge u sferi odbrane, 13, 8 milijardi za kupovinu oružja za Ukrajinu i 11, 3 milijarde za "tekuće vojne operacije SAD u regionu".

Pored toga, 60 dana nakon stupanja zakona na snagu američki predsednik Džozef Bajden dužan je da sa Ukrajinom postigne "dogovor o kompenzacijama za ekonomsku pomoć".

Predstavnički dom Kongresa glasao je i o aplikaciji TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i odlučeno je da ta mreža bude zabranjena u SAD.

Za Izrael 26,4 milijarde dolara

Ovim nacrtom zakona predviđeno je 26,4 milijarde dolara za Izrael i 8,12 milijardi za saveznike u Indo-pacifičkom regionu.

Za pomoć Izraelu glasalo je 366 članova Predstavničkog doma, a 58 je bilo protiv.

Za pomoć saveznicima u Indo-pacifičkom regionu glasalo je 385 kongresmena, dok je 34 bilo protiv.

Nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra, podseća agencija "RIA Novosti".

Evropska centralna banka upozorila je da bi to dugoročno moglo da predstavlja reputacioni rizik za evropsku valutu i ​​pozvala da se "gleda dalje od ovog izolovanog sukoba" i traže drugi načini za finansiranje Kijeva.

Zelenski: Ameriko, hvala ti!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je Predstavničkom domu Kongresa SAD.

"Zahvalan sam obema partijama, Predstavničkom domu, i lično predsedavajućem Doma Majku Džonsonu zbog odluke da postave istoriju na pravi kolosek", naveo je Zelenski na Iksu.

"Ključni američki zakon o pomoći Ukrajini usvojio je Predstavnički dom, što će sprečiti širenje rata, sačuvati hiljade života, i pomoći našim nacijama da budu jače. Mir i bezbednost mogu biti dostignute samo kroz snagu", istakao je Zelenski.

On je dodao da se nada da će zakon biti podržan u Senatu i poslat predsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

"Ameriko, hvala ti", dodao je.

Odbačena revidirana verzija zakona o granici

Na današnjoj sednici Predstavničkog doma Kongresa, odbačena je revidirana verzija zakona o granici koji je podneo na glasanje predsedavajući Majk Džonson kao svojevrstan ustupak konzervativnim republikancima nezadovoljnim predlogom zakona o vojnoj pomoći Ukrajini i Izraelu, preneli su danas američki mediji.

Zastupnici su glasali 215 prema 199 za zakon o bezbednosti granica, što je ispod praga dvotrećinske većine koja je potrebna za usvajanje nekog zakonskog akta, prenosi list "Vašington egzaminer", navodeći da je samo pet zastupnika iz redova Demokratske stranke glasalo za predlog zakona o granici.

image
VV inauguration
banner