Svet

Fon der Lajenova promenila ploču: Konfiskovana ruska sredstva za naoružavanje, a ne obnovu Ukrajine?

Sredstva su zamrznuta pod opravdanjem da će EU njima pomoći obnovu Ukrajine
Fon der Lajenova promenila ploču: Konfiskovana ruska sredstva za naoružavanje, a ne obnovu Ukrajine?© AP Photo/Efrem Lukatsky)

Evropska unija bi trebalo da razmotri korišćenje profita od zamrznute ruske imovine za kupovinu vojnih zaliha za Ukrajinu, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nakon što je Savet EU odobrio rezoluciju kojom je praktično legalizovana krađa ruskih sredstava, pod opravdanjem da će biti korišćena za "obnovu Ukrajine".

O obnovi se, izgleda ne govori, jer Zapad planira da krvavi rat nastavlja u nedogled, čak i finansirajući ga ruskim novcem.

"Vreme je da se započne razgovor o korišćenju neočekivane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu", rekla je Fon der Lajenova u Evropskom parlamentu, pozivajući EU da učini više u oblasti svoje odbrambene politike.

Ne može, kaže ona, "biti jačeg simbola i veće koristi od tog novca nego da Ukrajinu i celu Evropu učine sigurnijim mestom za život".

Opasnost od rata za EU , prema njenim rečima, možda nije neizbežna, ali nije nemoguća.

"Rizici od rata ne bi trebalo da se preuveličavaju, ali na njih treba da budemo spremni, što počinje od hitne potrebe da se ponovo izgrade, popune, modernizuju oružane snage država članica", rekla je šefica EK, dodajući da to ipak neće umanjiti potrebu za NATO savezom.

Ruska centralna banka ima oko 300 milijardi dolara zamrznute imovine u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi i prihoduje milijarde dolara kamata godišnje od nje. Konfiskovanje tako velike sume novca suverene zemlje je do sada neviđeno i nezamislivo i moglo bi da ima nepredvidive pravne i ekonomske posledice i za Rusiju i za Zapad, konstatovao je ranije kineski "Global tajms".   

Odgovor Moskve na prisvajanje ruske imovine biće žestok, a inicijatori procesa krađe imovine biće tretirani kao lopovi sa svim posledicama koje iz toga proističu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

image