Rusija

Moskva: Ako konfiskuje rusku imovinu Amerika će odgovarati

Pomoć Kijevu će samo još više razoriti tu zemlju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Moskva: Ako konfiskuje rusku imovinu Amerika će odgovarati© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

U slučaju konfiskacije ruske imovine SAD će morati da odgovaraju. Taj potez će naneti štetu reputaciji Amerike, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je reagovao na odluku Predstavničkog doma američkog Kongresa da usvoji nacrt zakona o konfiskaciji ruskih aktiva i izdvajanju pomoći za Ukrajinu u iznosu od više od 60 milijardi dolara.

"Ako je to zaista tako onda će Amerika morati da odgovara za to i tu neće biti vremenskih ograničenja, radićemo tako da to bude na najbolji mogući način usklađeno sa našim interesima", rekao je Peskov za list "Lajf".

Dodao je da će ova odluka primorati mnoge investitore u toj zemlji da štede svoja sredstva, "jer će biti narušena postojanost privatne imovine, posebno državne". 

"Odluka Predstavničkog doma o pomoći Kijevu je bila očekivana, to će samo još više razoriti Ukrajinu", rekao je on.

Podsećamo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je na današnjoj sednici Nacrt zakona o konfiskaciji ruske imovine.

Kongres je usvojio zakon kojim će biti zamrznuta ruska sredstva u iznosu od 8,1 milijardi dolara poslata kao pomoć Ukrajini.

Novi zakon je usvojen sa 311 glasova za i 112 protiv, pri čemu su sve demokrate i 101 republikanac glasali za pružanje 61 milijarde dolara nove pomoći Ukrajini. 

Suma od preko 60 milijardi dolara biće raspodeljena na sledeći način - 23,2 milijarde biće utrošene  na usluge u sferi odbrane, 13, 8 milijardi za kupovinu oružja za Ukrajinu i 11, 3 milijarde za "tekuće vojne operacije SAD u regionu".

image